Apr 21, 2011

5 REASONS WHY GOLD BREACHED USD1,500/oz

Assalamualaikum & Salam 1 Malaysia;

Sepanjang minggu... hanya berita2 berkaitan kenaikan harga emas dan perak... emh, kepada yang masih belum memulakan simpanan emas & perak, anda masih belum terlambat...

Mulakan langkah sekarang juga... jangan tertunggu-tunggu lagi...


kelak anda akan berputih mata lagi :(

Sebagai halwa mata, mari kita lihat kenaikan harga emas dan perak pada hari semalam, dalam tempoh lebih kurang 6 jam sahaja (8.45 am & 2.40pm, 20 April 2011)





[Capture harga dari web Public Gold - ihsan sifu saya, Tuan Sabri EmasKini]


Kenapa harga emas naik sangat ni? Jom lah baca sikit2... sekurang2nya jika ada yang bertanya... kita ada jawapannya :)




[Tahun lepas, ada 'peramal harga emas antarabangsa' meramalkan harga emas akan mencecah USD1500 di akhir tahun 2011, nampaknya... ramalan beliau telah ter awal... mungkin boleh mencecah USD1600 akhir tahun nanti... SAYA : tunggu & lihat aje lah]




--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Five reasons why gold breached $1,500 an ounce

Gold breached the $1,500 an ounce threshold on Wednesday as gold's appeal as a shelter from risk increased.

Reuters reported that spot gold hit a high of $1,505.21 an ounce and was bid at $1,505.16 an ounce at 5:42 a.m. ET, against $1,493.90 late in New York on Tuesday.

The yellow metal hit a high of $1,500.70 an ounce in Hong Kong trade.

Gold's rise was also coupled with Silver hitting a 31-year high at $44.56 an ounce and was later bid at $44.51 against $43.89.

The increase in price of Gold and Silver seems inevitable now and analysts point out the following facts.

1. S&P's revision of America's credit rating:

Standard & Poor's recently threatened that it will downgrade United States AAA rating due to the high budget deficit. Reuters quoted Omer Esiner, chief market analyst at Commonwealth Foreign Exchange in Washington, who said that the downgrade could result in "wholesale abandonment of dollar assets and would potentially destabilize the entire global economy."

In such a scenario, where dollar assets seem to be losing their sheen, gold shines as good store of value.

2. Fears of weakening dollar:

Bloomberg reported that the dollar slipped 0.8 percent against six major currencies trading at a 16-month low. The weakened dollar has lent support to gold prices. Reuters reported that weakness in dollar boosts gold's appeal as an alternative asset. Also US Federal Reserve and central banks across Europe have attempted to deal with the debt crisis by pumping more paper money which will further decline the value of currency and increase the value of gold and silver.

According to Daily Markets analyst Michael Snyder, a sustained increase in gold and oil indicates that the dollar is on the decline. Synder wrote: "... when these commodities go up in price it is a sign that the U.S. dollar is dying and that our country is getting closer to economic collapse." He further elaborates that gold and silver price hike indicates that investors are losing trust in dollar and US treasuries.

3. No alternative currency:

In spite of the trillion dollar deficit which has created a lot of new money, the US dollar has still been the reserve currency as there is no alternative currency. Tom Simons, a money market economist at Jefferies & Co. in New York, told Reuters: "One of the reasons why the U.S. dollar is still the reserve currency is the lack of other options, and in two years there may still be no other options." In such a scenario, dollars' value is obviously eroding while gold and silver appear as more stable form of investments.

4. Higher Inflation:

Higher crude prices, which according to WSJ, are up 1 percent at $108.20 a barrel, tend to increase investments in gold as a hedge against oil-led inflation. Gold acts as good hedge against inflation, primarily when interest rates in most countries are low.

Bloomberg reported that the difference between yields on U.S. 10-year notes and Treasury Inflation Protected Securities and a trader's expectations for inflation widened to as much as 2.66 percentage points on April 20. The spread reached 2.67 percentage points on April 11, the most in three years.

Inflation concerns and higher consumer income in China and India are fuelling gold prices as well. Macquarie analyst Hayden Atkins told Reuters : "The theme of longer term higher inflation than we have seen in the last 10 years in China is a pretty solid view, so gold is going to be an asset class that is probably going to be more in favor in China than it has been in the past."

5. Decreasing investor faith in European Bonds:

Interest rate on Greek, Irish and Portuguese bonds increased on fears that some form default is imminent. Los Angeles Times reported that annualized yield on two-year Greek bonds soared to 20.72 percent on Tuesday, up from 16.42 percent a week earlier. Portuguese two-year-note yields are at 10.14 percent versus 9.05 percent a week ago. Irish two-year yields are at 9.69 percent versus 8.66 percent. This indicates that investors are no longer looking at bonds as safe havens and are thus turning to gold.

Gold and silver rally will continue as long as oil-led inflationary pressure caused by the Middle East crisis, weakening dollar and debt crisis deepens across the globe.

Source: http://uk.ibtimes.com/articles/136456/20110420/gold-1500-silver-record-standard-poor-debt-rating-bonds-oil-price-inflation-security-risk.htm




--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Berminat untuk memulakan simpanan emas dan perak?

Jangan malu, jangan segan... segeralah hubungi saya : 012-5353121 (Dilla)

Apr 18, 2011

37 Tips mudah cara menjaga laptop

Assalamualaikum & Salam 1 Malaysia...

Posting kali ini, tiada kena mengena dengan harga emas dan perak... memandangkan harga nya dah naik terlalu tinggi dalam sejarah... beruntunglah kepada sesiapa yang telah memilikinya.... maka, saya hanya sekadar senyummm... tak perlu kata apa-apa....




Kepada yang masih belum memiliki, MULALAH sekarang.... ANDA MASIH BELUM TERLAMBAT.

Posting kali ini berkenaan tips menjaga laptop... sangat penting... untuk tengok dan lock harga emas dan perak... untuk communicate dengan rakan2 emas dan perak...

JOM BACAAAA....

37 Tips mudah cara menjaga laptop




Tips mudah bagi penjagaan peralatan laptop. Kurungan [ info ] adalah maklumat yang saling berkaitan dengan tips penjagaan laptop anda. Disarankan anda turut membaca info yang diberikan.


[ INFO ] Peralatan Laptop / notebook :

1. Kebanyakkan laptop pada masa kini adalah mampu untuk digunakan dalam tempoh yang lama, lebih dari 24 jam bahkan 7 hari seminggu. Penggunaan lebih lama bermaksud akan mengurangkan jangka hayat laptop tersebut. Namun, bagi setiap laptop, 3 tahun adalah tempoh outdated yang bermaksud teknologi laptop tersebut telah terkebelakang dan tidak serasi dengan yang terkini yang menyukarkan proses upgrade peralatan.

2. Kebanyakkan notebook hanya boleh di upgrade dari segi kapasiti RAM dan hard disk. Upgrade bagi processor dan boards adalah tidak mustahil tetapi agak sukar.

3. Laptop seringkali mempunyai masalah habuk di dalam casing yang menyekat pengaliran udara dan boleh menyebabkan kepanasan kepada komponen2 seperti processor dan RAM. Suhu yang tinggi boleh menyebabkan masalah stability dan komponent tidak tahan lama.

4. Setiap komponen hardware mempunyai spesifikasi yang perlu di turuti sekiranya anda berfikir untuk upgrade kepada komponent yang lebih baru (latest). Contohnya: DDR1 dan DDR2 adalah berbeza dari segi speed dan keperluan voltage, bahkan kaki sambungan juga sudah berbeza. Komponent hardware yang terkini tidak semestinya serasi atau disokong oleh spesifikasi peralatan yang sedia ada. Semak spesifikasi terlebih dahulu sebelum upgrade.

5. Komponen elektronik bahkan peralatan (hardware) komputer seperti processor, ram, graphic card, hard disk dan motherboards mempunyai jangka hayat (life-span) yang tertentu. Life-span kebiasaanya dikira dalam unit kegunaan per jam. Contoh: hard disk kebiasaannya mempunyai life-span dalam 100,000 H yang bermaksud ianya tahan sehingga 100 000 jam penggunaan (12 tahun).

6. Peralatan yang rosak, kebiasaannya terus ditukar ganti dengan yang baru. Namun, spesifikasi peralatan yang baru haruslah boleh diterima oleh spesifikasi peralatan yg lama. Masalah stability biasanya terjadi disebabkan kecuaian memilih peralatan yang tidak disokong oleh spesifikasi peralatan yang baru dan lama.

7. Bateri notebook adalah satu alat yang dipakai buang. Tempoh penggunaan (life-span) bagi bateri biasanya hanya bertahan dalam 30,000 H (usage) ~ berkadaran dalam 3 tahun sahaja. Bateri tersebut harus digantikan dengan bateri yang sama spesifikasi.

8. Pendrive / Removable drive / USB drive / biasanya cepat rosak jika disambungkan pada port USB anda yang hampir dengan kawasan pemasangan bateri / exhaust fan heat sink processor.

9. Penggunaan komponen wired (berwayar) berbanding wireless (tanpa-wayar) adalah lebih stabil dan laju dari segi penghantaran data. Sekiranya tidak perlu, elak menggunakan komponen wireless.

10. Musuh utama komponent komputer adalah haba. Elak dari kawasan yang panas dan tidak baik pengudaraannya. Habuk yang byk dan tersekat di dalam casing menyebabkan pemindahan haba ke ruang udara tidak efisyen menyebabkan komponen cepat panas.

11. Laptop boleh dimatikan dengan beberapa cara, antaranya dengan menekan butang power on / off selama beberapa saat (4 saat dan lebih). Namun, ianya tidak digalakkan. Jika laptop menjadi hang, guna button reset (jika ada). Jika perlu juga mematikan / shutdown, pastikan lampu indicator bagi hard disk tidak menyala sebelum mematikannya.

12. Antara bahagian bawah laptop yang sering menjadi panas adalah di bahagian terletaknya processor, heatsink, harddisk, ram dan bateri.


[ TIPS ] Penjagaan laptop / notebook:

1. Elak guna laptop sekiranya rumah anda grounding tidak baik semasa guruh kilat. Boleh menyebabkan litar pintas dan kerosakan pd komponen PSU (power supply unit) dan wired network card bahkan keseluruhan board dan komponen dalaman.

2. Elak selalu format hard-disk secara low-level, mahupun full format, akan memendekkan jangka hayat hard disk. Guna quick format sebaiknya.

3. Elak guna bateri semasa bekalan elektrik dari plug tersedia. Namun, kebanyakkan notebook pada masa kini adalah auto disconnected sekiranya bekalan elektrik dari plug disambung.

4. Elak dari menutup ruang udara di bawah laptop. Boleh menyebabkan kepanasan pada komponen laptop yang menyumbang kepada masalah stabiliti (laptop terpadam sendiri dan sebagainya.)

5. Elak menggunakan laptop pada tempat yang tertutup dan panas.

6. Elak menggunakan plug cable yang berkongsi dengan peralatan elektrik yang menggunakan tenaga elektrik tinggi, seperti peti ais, heater air, seterika dan sebagainya. Boleh memendekkan jangka hayat peralatan disebabkan arus elektrik yang tidak sekata.

7. Gunakan kipas penyejuk tambahan bagi ruangan di bawah laptop sekiranya mampu. Ia sangat membantu pengaliran udara diruangan bawah laptop yg sangat terkesan dengan haba.

8. Hantar untuk servis bagi membuang habuk yang terlekat di celahan heat sink processor dalam skala setahun sekali. Vacuum tidak mampu membuang habuk sepenuhnya. Membuka casing laptop memerlukan ketelitian dan pengetahuan, jadi anda tidak digalakan untuk mencuba sendiri.

9. Guna pembersih yang tidak menghakis untuk mencuci sebarang peralatan laptop. Gunakan kapas bagi membersihkan skrin LCD dengan pembersih skrin.

10. Guna berus cat yang masih belum digunakan dan masih lembut untuk membuang habuk di persekitaran skrin dan keyboard. Buang habuk yang melekat terutamanya di kipas process dan motherboard dengan memberus keluar perlahan2.

11. Pastikan laptop diceraikan dari bateri semasa dimasukkan kedalam beg. Mengelak dari kesan jangkamasa panjang hayat bateri dan mengelak kecurian.

12. Periksa kebocoran arus elektrik dengan menggunakan test-pen (boleh dibeli di mana2 kedai elektrik dan elektronik) dengan menyentuh test-pen pada casing / peralatan laptop. Sekiranya lampu test-pen bernyala, kebocoran elektrik wujud. Boleh mengakibatkan kerosakan komponent terutamanya laptop monitor dan motherboard. Periksa soket plug atau tukarkan soket baru. Jika menggunakan extension plug, gantikan dengan yang baru.

13. Beli / ganti peralatan komputer yang berkualiti. Barangan yang berkualiti adalah lebih tahan lama dan lebih efisyen. Kebiasaanya barangan berjenama dan berqualiti adalah mahal sedikit namun berbaloi untuk jangka masa yg lebih lama.

14. Elak meninggalkan laptop di dalam kenderaan terlalu lama di kawasan yang panas.

15. Elak menggunakan wired network semasa kilat, terutama sekiranya tiada lightning protection bagi talian telefon dan elektrik. Bole menyebabkan kerosakan pada modem dan network card.

16. Elak menyerahkan laptop anda untuk dibaiki tanpa sebarang rekod salinan peralatan dan spesifikasi laptop anda yang sedia ada. Kecurian dari segi komponent mudah terjadi. Merugikan anda sekiranya berlaku tanpa anda ketahui.

17. Guna kesington key bagi mengunci laptop di meja. Mengelak dari kecurian ketika anda tiada bersama laptop.

18. Elak menyentuh skrin LCD dengan menggunakan jari atau peralatan tajam. Boleh mengakibatkan kerosakkan (death) pixel pada skrin.

19. Jangan mematikan (shutdown) laptop dengan terus mematikan switch plug atau dengan menekan butang on / off pd computer selama beberapa saat. Boleh mengakibatkan kehilangan / corrupted / bad sector pada hard disk / file. Juga memendekkan jangka hayat hard disk.

20. Elak dari menggunakan beg laptop yang nipis dan tidak mempunyai ketahanan. Mengelak dari retakan pada casing laptop atau sebarang kecacatan yang boleh terjadi.

21. Jangan menggunakan terlalu banyak peralatan yang disambung pada port USB sekiranya tidak perlu. Setiap peralatan / hardware menggunakan peratusan tenaga (dalam unit Watt) yang boleh mengakibatkan kekurangan / bekalan power (Watt) tidak mencukupi bagi hardware lain. Mengakibatkan stabiliti terganggu dan sesetengah kes, boleh menyebabkan kepanasan melampau pada port USB yang boleh mengakibatkan kerosakan pada alat (seperti Pendrive)

22. Sekiranya keyboard anda rosak dan tidak mampu untuk menggantikan dengan yang baru, beli soft-keyboard yang boleh digulung dan diperbuat daripada silikon. Mudah untuk digunakan dan amat selesa.

23. Sekiranya monitor anda rosak dan tidak mampu untuk menggantikan LCD baru, jadikan laptop tersebut sebagai PC dengan menyambung ke monitor luaran seperti LCD / CRT / Projektor.

24. Jika laptop berbunyi bising, hantar servis untuk membuang kotoran yang terlekat pada kipas atau heat sink laptop.

25. Jangan sesekali memasukkan DVD / VCD bersaiz kecil kedalam DVD / VCD player yang jenis auto insert and eject (slot-in type). Boleh merosakkan DVD / VCD player anda.


Sumber : http://admin.xenosystm.com/2010/05/02/37-tips-dan-info-mu...

Apr 13, 2011

PUBLIC GOLD KUALA TERENGGANU

Assalamualaikum & Salam 1 Malaysia;


Seperti yang telah diperkatakan sebelum ini....




Cawangan Public Gold Kuala Terengganu akan dibuka pada 15 April 2011.

Alamat operasi :

‎16A, 1st & 2nd Floor,

Jalan Sultan Ismail,

20200 Kuala Terengganu.


Lokasi :

Terletak betul2 di atas Guardian




p/s : Public Gold Kuching (branch ke-8) dan Public Gold Kuantan (branch ke-9) juga akan dibuka pada tarikh yang sama.

Apa kata Robert Kiyosaki

Siapa tak kenal Robert Kiyosaki?



Penulis buku Best Seller Rich Dad Poor Dad...




Apa kata dia?



"The U.S. cannot save the dollar. As a result, don’t save money. I bet against the dollar by purchasing Gold and Silver ~ Robert Kiyosaki"



Fikir-fikirkan...

Apr 10, 2011

RAHSIA PERAK

Assalamualaikum & Salam 1 Malaysia;


Saya ingin kongsikan carta di bawah, hasil analisis yang telah dibuat oleh Kak Sal,

sahabat yang sama-sama berkecimpung

dalam bidang simpan sambil berniaga emas dan perak.



Dari jadual di atas, kenaikan peratusan kenaikan harga perak

melampaui peratusan kenaikan harga emas.


SENARIO SEMASA :


Jika anda beli 1kg silver bulan januari 2011, harganya sekitar rm3.7k++ sahaja



Hari ni (selepas hanya 3 bln) anda dah boleh jual kepada saya/terus ke pejabat Public Gold dengan harga WE BUY RM4521 (harga 09/04/11)... 3 bulan, untung RM700++... tak nak... ke?



Jika anda seorang dealer mcm saya, anda perlu jual kepada customer dgn harga WE SELL RM5319 (harga 09/04/11)... 3 bulan, untung RM1500++, tak nak ke?



Oleh itu, simpan silver lebih baik dari simpan duit di bank


Jom sertai saya... jadi customer pun untung... jadi dealer, lebih untung...



Ingin jadi CUSTOMER >>> klik CARA BELI



ingin jadi DEALER >>> klik JADI DEALER

[Belian mana2 produk Public Gold (Dinar, Goldbar @ Silverbar)

minimum RM20,000.00 dalam 1 resit]



Inilah rahsia perniagaan emas dan perak bersama Public Gold

yang ingin saya kongsikan bersama :)


Hubungi saya : 012-5353121 (Pn. Dilla)

Apr 9, 2011

SILVER PRICE BREAK USD40!!!

--- email dari APMEX --- Market Update: Silver Cruises Past $40! Dear Fardila, Silver sailed past the $40 marker recently, fueled by its affordability and its historic protection against inflation and monetary devaluation. Geopolitical fears have intensified on news from the Middle East and Africa and the potential impact on oil prices (now climbing above $110 per barrel) and the domino effect on inflation. Meanwhile, the European debt crisis remains a hot topic as Portugal is seeking a bailout amid unpopular austerity measures which may have an impact on the solidarity of the Euro. Recent aftershocks in Japan have severely impacted Japanese industrial output including major automotive and technological manufacturers like Sony. More than ever, people are searching for a way to protect their money from economic uncertainty, instability and volatility. We are currently offering the following investment products at attractive premiums. If you are seeking to protect your holdings and diversify your portfolio, you will want to take advantage of these great products

-------------------------------------------------------------------------------------------

Mungkinkah sejarah kenaikan herga silver sehingga USD 50 akan berulang? Atau mungkin lebih dari itu? Sama-sama kita tunggu....


Sejarah telah berulang... ambil kesempatan ini sebelum terlambat...


Harga silver dalam tempoh setahun


Harga silver hari ini... garis hijau menunjukkan trend harga sekarang... ianya diupdate setiap saat dari
http://www.kitcosilver.com/


Berminat untuk menyimpan silver bar? Stok sentiasa tersedia : 250g, 500g dan 1kg

Hubungi saya untuk mencapai impian anda > sms/call 012-5353121 (Pn. Dilla)

Apr 5, 2011

JADUAL SEMINAR BULAN APRIL 2011

Assalamualaikum & Salam Sejahtera;


Berikut adalah Jadual Seminar Public Gold bagi bulan April 2011.


Pilih lah nak attend bila dan di mana... semuanya PERCUMA...


Siapa nak bagi ilmu pelaburan emas secara PERCUMA???


Rebut peluang ini... mungkin masa 2 jam yang anda luangkan

mampu mengubah kehidupan anda & keluarga....






Speaker : En Syukor Hashim, admin www.jutawanemas.com

(Sifu pertama saya... ilmu pertama tentang emas saya kupas satu per satu dari blog beliau)




Speaker : En Mohd Fazli Ismail a.k.a Pokli, admin www.pokli.com

(kami adalah dealer di bawah rangkaian PWM > http://www.pokli.com/p/terengganu.html)



Speaker : Dr Azhari Othman a.k.a Dr Luv, admin http://panahancintaemas.blogspot.com/

(Kami berada di dalam kumpulan yang sama dengan Sifu Sabri EmasKini > www.emaskini.com/agen)




Seminar untuk dealer & peminat silver...


Usah terlalu banyak berfikir...


peluang yang baik datang dengan tiba-tiba....


rebutlah peluang ada ini untuk

belajar sedikit demi sedikit

bagaimana emas dan perak mampu melindungi aset kita,

mampu menjana pendapatan pasif (dengan menyimpan sahaja)

dan

mampu menjana pendapatan aktif (jika menyimpan sambil berniaga)


FAST ACTION >>> FAST RESULT!

[harga emas dan perak meningkat tanpa menunggu kita membuat keputusan]


Hubungi saya :

012-5353121 (Dilla)


Apr 4, 2011

KENAPA PERLU?

Assalamualaikum & Salam 1 Malaysia...


KENAPA PERLU SIMPAN DINAR (EMAS) DAN DIRHAM (PERAK)...


Tidak kira lah dalam bentuk apa sekali pun... emas dan perak WAJIB disimpan... Suka saya menyarankan sahabat untuk mula menyimpan dalam bentuk GoldBar/SilverBar dan Dinar kerana spread harga semasa beli (WE SELL) dan harga semasa ingin jual di kemudian hari (WE BUY) adalah rendah... sekitar 5-6% sahaja.


Jika sahabat tidak berminat untuk menyimpan dalam bentuk GoldBar/SilverBar dan Dinar, boleh juga disimpan dalam bentuk barang kemas berketulenan 999. Cumanya spread harga nanti... mungkin agak tinggi... di antara 15-25%, termasuk kerugiian disebabkan kos upah semasa membeli.


Kenapa saya cadangkankan hanya barang kemas 999 sebagai alternatif simpanan Gold Bar atau Dinar?


Ini kerana Barang kemas 916 lebih sesuai untuk perhiasan sahaja atau orang Kelantan dan Terengganu cakap untuk berjangok (melawa) sahaja.


Design barang kemas 916 terkini banyak dikrom dan ditatah dengan permata menyebabkan harganya jauh lebih mahal dari harga emas yang sebenar.


Banyak artikel untuk dikongsi KENAPA PERLU SIMPAN EMAS DAN PERAK...


Sahabat boleh rujuk kesemuanya 72 artikel dari laman web UTM di sini.






Sahabat boleh hubungi saya, jika berminat untuk mendapatkan

Dinar, Gold Bar, Silver Bar, Barang Kemas 999 atau Barang Kemas 916


012-5353121 (Dilla)