Dec 30, 2011

MACAM TAK PERCAYA, TAPI INI LAH YANG DINANTIKAN

Assalamualaikum & Salam Sejahtera;

Saya rasa macam tak percaya, harga emas dan perak boleh turun sehingga ke paras sekarang...
bagi yang menyimpan emas fizikal, nyata akan tersenyum lebar... masa inilah masa yang terbaik untuk menggunakan aset2 emas fizikal tersebut, untuk menambah lagi aset emas fizikal bagi persediaan tahun 2012 ~ sila gunakan kemudahan PSP yang disediakan oleh Public Gold!

Bagi yang menyimpan dalam bentuk kertas (paper gold), apabila penurunan harga berlaku... cuma dapat tengok sahaja. Paper gold tidak dapat membantu kita, kiranya kita perlukan cash segera. Inilah keistimewaan PHYSICAL GOLD vs PAPER GOLD.

Mari kita tengok harga sekarang pada jadual harga di bawah. 
Harga emas lebih kurang USD 1530/oz...


Mari kita tengok pula, Kitco Historical Chart sepanjang tahun 2011, seperti di bawah :



Harga emas sekarang (USD1530/oz) adalah lebih kurang sama seperti harga emas pada bulan Jun ~ Julai lalu, sebelum ia menuju ke arah kenaikan harga tertinggi tahun 2011 pada bulan September lepas.

Oleh itu, adalah tidak mustahil sekiranya pembelian sekarang mampu membuat keuntungan seperti  yang berlaku pada bulan September lepas.

Kepada pelabur-pelabur ASB/ASN yang sedang menunggu dividen 2011, ini adalah masa terbaik untuk mempelbagaikan protfolio pelaburan anda. Simpanan/pelaburan emas adalah sangat menguntungkan.

Jika berminat, hubungi saya untuk tempahan (lock harga) sementara harga masih rendah ini.
Jika berniat untuk membeli lebih dari RM20,000, saya akan daftarkan tuan/puan sebagai dealer untuk memperolehi rebate/diskaun.

HUBUNGI SAYA

Dec 27, 2011

TAMBAH LAGI 3

Assalamualaikum & Salam Sejahtera;

Berita baik buat warga Lembah Klang...

Setelah sekian lama kalian bersesak2 untuk collect gold & silver di PG Sunway, menunggu dalam masa yang sangat lama & stok selalu kehabisan, kini 3 lagi cawangan baru Public Gold telah dibuka.

Nantikan kemunculan ketiga-tiganya, untuk sama-sama memudahkan lagi semua urusan dealer & customer. PG komited untuk memberikan yang terbaik kepada semua dealer (dan bakal dealer) dan semua customer (dan bakal customer).

KUALA LUMPUR :
98A & 98B,
Lorong Mamanda 2,
Ampang Point Batu 41/2,
Jalan Ampang,
68000 Ampang,
Kuala Lumpur.

KLANG :
No.2, 3rd Floor,
Jalan Tiara 2,
Bandar Baru Klang,
41150 Klang,
Selangor Darul Ehsan.

KAJANG :
No.19B, 19C,
Jalan M/J1,
Taman Majlis Jaya,
Sungai Chua,
43000 Kajang,
Selangor Darul Ehsan.

Buat semua sahabat, rakan & taulan yang berada di Lembah Klang, ini masa yang sesuai bermula. PG telah mendekati anda bagi memudahkan semua untuk urusan belian & jualan semula.

Untuk prosedur belian runcit > sila klik CARA MEMILIKINYA di atas

Untuk prosedur belian pukal & terus daftar menjadi dealer (anda dapat rebate / less) > sila klik DEALER

Sama2 kita menyimpan emas & perak, dan menggalakkan semua di sekeliling kita menyimpan emas dan perak.

INSYAALLAH tuan/puan takkan menyesal.

Ingin bertanya apa2, hubungi saya di 012-5353 121 (sms prefered)

Dec 20, 2011

Memaksimumkan keuntungan melalui pembelian barang kemas

Assalamualaikum & Salam Sejahtera;

Berikut adalah tips2 untuk memaksimumkan keuntungan melalui pembelian/pelaburan barang kemas.

1. Pilih harga barang kemas yang dijual di bawah harga pasaran FGJAM (http://fgjam.org.my)

2. Pilih kedai yang menawarkan kos upah (workmanship) yang paling murah (kalau takde langsung lagi baik)

3. Barang kemas tersebut mestilah mempunyai kualiti emas 916 (22K) ke atas.

4. Pilih design yang padu dan tebal sebab ia tahan lasak. Elakkan design yang nipis @ halus @ berkerawang.

5. Pilih design yang tiada batu permata atau chrome (emas 100%).

6. Pilih kedai yang menawarkan belian semula (trade-in value) yang tinggi.


SARANAN KEPADA TIPS-TIPS DI ATAS IALAH BARANG KEMAS PUBLIC GOLD ~ KOLEKSI I-SERIES (Investment Series)
* Koleksi I-Series ye... bukan D-Series (Design Series)... jangan tertukar pula :)

Di bawah ialah koleksi-koleksi i-series :


Rantai leher ~ 20g, 50g dan 100g


Rantai tangan ~ 10g



Amacam? Solid lagi padu kan?


BARANG KEMAS KOLEKSI I-SERIES MEMPUNYAI CIRI-CIRI YANG DISEBUTKAN DI DALAM TIPS-TIPS DI ATAS:

1. Harga yang jauh lebih murah berbanding harga FGJAM.
<<<< semak harga brg kemas iseries PG di sebelah (tengok i-series, bukan D-series)


‎2. Barang kemas i-Series tidak mempunyai kos upah (workmanship). Ini adalah satu ciri yang dapat memaksimakan keuntungan kepada pembeli. Anda cuma membayar mengikut harga emas semasa.

3. Barang kemas i-series mempunyai kualiti 916 (22 karat). Ia membolehkan barang kemas ini praktikal digunakan untuk perhiasan seharian. Ini kerana emas 916 adalah lebih keras berbanding emas 999.9. Jadi anda mendapat barang kemas yang terbaik untuk tujuan pelaburan dan perhiasan.

‎4. Barang kemas i-series mempunyai design yang padu dan tebal. Ini bagi mengelakkan produk ini mengalami kerosakan seperti putus, kemek dan bengkok. Ketahanan adalah aspek penting bagi i-Series. Selain itu, design yang padu akan memberikan bacaan ketulenan yang tepat apabila diuji menggunakan mesin densimeter.

‎5. Barang kemas i-Series tidak mempunyai batu permata, mutiara dan lain-lain. Ia adalah 100% emas padu. Jadi ini akan memaksimakan keuntungan apabila anda menjual balik i-Series ini kepada Public Gold.
'Batu Permata' mempunyai 2 kekurangan:
a) Bermasalah bila nak dipajakkan di Ar-Rahnu sebab mesin densimeter tak boleh detect ketulenan dengan tepat.
b) Jika ingin jual balik, kedai tak kira berat batu permata. Hanya nilai emas sahaja akan dibayar)



SELAIN DARI ITU, KELEBIHAN BARANG KEMAS I-SERIES YANG INGIN SAYA TEKANKAN IALAH :

(1) HARGA JUALAN & BELIAN YANG SANGAT TELUS (TRASPARENT).
BOLEH SEMAK DI WEB 24 JAM SEHARI.

(2) JUALAN DAN BELIAN BALIK MENGIKUT LIVE PRICE, PERGERAKAN HARGA EMAS DUNIA 24 JAM SEHARI. TIDAK SEPERTI KEDAI, HARGA DI UPDATE SEHARI SEKALI SAHAJA.

(3) PROSES BELIAN & JUALAN MENERUSI ONLINE, TAK PERLU TUNGGU KEDAI DI BUKA. BOLEH BUAT BELIAN & JUALAN SEMULA 24 JAM SEHARI SECARA ONLINE WALAUPUN DI HARI CUTI UMUM.

(3) HARGA BELIAN BALIK YANG TINGGI MENGIKUT HARGA WEB. WALAUPUN TELAH DIPAKAI ATAU ROSAK, ASALKAN KETULENAN & BERATNYA MASIH SAMA.

JADI... APA FIKIR-FIKIR LAGI...
KENAPA PERLU BAYAR LEBIH, JIKA KITA BOLEH MEMBELI BARANG BERKUALITI TINGGI PADA HARGA YANG RENDAH

jIKA BERMINAT, HUBUNGI SAYA > DILLA ~ 012-5353-121
ATAU KLIK 'CARA MEMILIKI' DI ATAS UTK PROSES YANG DETAIL.



Dec 16, 2011

FENOMENA

Assalamualaikum & Salam 1 Malaysia;

FENOMENA penurunan harga emas dan perak di hujung tahun, memang sangat luar biasa. Ia boleh diibaratkan seperti YES ~ YEAR END SALE :)

~ walaupun dah turun dengan agak banyak,

ia memang takkan mampu menyamai harga terendah pada awal2 tahun.


Lihat betapa banyak penurunan harga, jika dibandingkan dengan harga pada bulan September yang lalu.


Alangkah ruginya mereka yang masih berkira-kira & berfikir-fikir untuk mengambil peluang ketika fenomena ini berlangsung.



Apatah lagi, ketika hujung tahun ini, ramai di antara kita yang meraih BONUS lumayan

dan ada jugak yang sedang berkira-kira DIVIDEN lumayan sekitar awal Januari nanti.


Namun, ianya pasti tidak akan sama dengan keuntungan melabur (beli > simpan > jual semula) dengan emas dan perak.







Sejarah telah membuktikan, sejak 10 tahun yang lalu, harga emas dilihat sentiasa akan naik. Fenomena penurunan harga secara sekejap-sekejap hanya bersifat sementara dan sentiasa di tunggu oleh pelabur-pelabur logam berharga ini.



OLEH ITU, sekiranya tuan/puan berminat untuk mula membeli logam berharga ini, mulakannya sekarang, kerana ini adalah masa yang terbaik. Ada kemungkinan tuan/puan mampu mengaut laba yang besar dalam jangka masa yang singkat di tahun hadapan.
Kita tunggu sekiranya ada kenaikan mendadak sekitar bukan Julai ~ Ogos tahun hadapan.
Ini hanya ramalan saya, jangan marah jika tidak 100% tepat.

Kami bersama Public Gold sedia membantu tuan/puan dalam proses lock harga. Walau di mana pun tuan/puan berada, Public Gold sentiasa ada bersama tuan/puan. Proses belian & jualan semula adalah tersangat mudah. Ini kerana Public Gold telah berada hampir semua negeri di Malysia. Dan semua proses lock harga hanya di hujung jari (online @ sms).

Jika ingin berbincangan, atau sudah punyai keputusan yang tepat. Boleh hubungi kami, kami sedia membantu walau di mana tuan/puan berada.

Untuk permulaan, boleh rujuk proses pembelian dengan cara klik tab CARA MEMILIKI di atas.
Sekiranya ingin mendapatkan rebate belian, boleh rujuk proses mendaftar sebagai dealer dengan cara klik tab DEALER di atas.

Hubungi kami :
Puan Dilla 012-5353121
En Zul )12-5509796

~ rakan emas anda, bersama Public Gold ~

Nov 30, 2011

SEMINAR DECEMBER

Seminar – Branch Terengganu (December)

1. New Dealer Orientation – Only valid for Dealer
Public Gold
Thursday, Dec 2011, 8:30pm - 10:30pm
Speaker : Ms Susan
Fee : RM10 (Certificate will be provided)

2. Peluang Perniagaan Emas Public Gold
Saturday, Dec 31 2011, 8:30pm - 10:30pm
Speaker : Syukor
Fee: FREE

3. Emas: Magnet Kekayaan
Friday, Dec 09 2011, 3:00pm - 05:00pm
Friday, Dec 23 2011, 3:00pm - 05:00pm
Speaker : Mohd Hasnizam Bin Hj Muda / Azman Bin Mohd Nor
Fee: FREE

For reservation, please contact : 012-5353121 (Puan Dilla)

X-PLAN (promotion valid until 31/12/2011)

Assalamualaikum...

Untuk memberi lebih peluang kepada semua melabur emas dan perak dengan mudah, kini Public Gold menerima pembelian emas dari pengeluar2 lain (sehingga 31 Disember 2011 sahaja).

Kepada yang berminat untuk menyertai kami di Public Gold, ambillah kesempatan ini, untuk menjual emas2 lama yang anda & tukarkannya kepada produk-produk Public Gold yang harganya lebih menarik di pasaran.



-------------------------------------------------------------------------------------------------





X-Plan: x-brand exchange


Promotion period : 15th November 2011 until 31st December 2011


X-Plan Objective : To encourage more precious metals investors to join Public Gold fair price trading platform.


Description :


 A Gold exchange plan whereby gold bars from other brands (x brands) to Public Gold products that includes gold bars and coins, silver bars, Dinars, 22k i-series jewelleries, and 22k d-series jewelleries.


 Solid gold jewelleries with purity of 916 (22k) and above are accepted.


 The value of exchange x-brand product(s) are based on the live price shown on Public Gold website.


Purity
999.9 (24k) Gold
bullion & Jewelleries
916 (22k) Gold
bullion & Jewelleries


Reference price
Public Gold 10gm price
i-Series (22k) 10gm jewellery pricing




 The selling price of Public Gold products chosen by exchangers would be refer to the price on the same time the buying price of the x–brand price are agreed.


 The final buying-back price for the trading would be referred to the gold purity shown on the Density Test machine located at Public Gold branches.


 X-brand gold owners may join as Public Gold Dealer through this plan by exchanging a total gold value of :
RM20, 000.00 or RM100, 000.00


Terms & conditions:
1. X–plan is open for trading at all Public Gold branches nationwide.


2. This plan is open for the general public and all Public Gold customers, dealers and master dealers.


3. Trading(s) MUST be conducted on the spot at Public Gold branches, whereby no price locking would be applicable.


4. Trading process would only go through AFTER gold test are conducted and price are agreed by exchangers.


5. X-brand gold that failed to go through the Density Test at Public Gold branches would not be accepted for e x change.


6. This plan is only valid during the above mentioned promotion period


7. This plan is NOT valid for purchases made through Easy Payment Purchases (EPP).


8. Each account holders are allowed to exchange a maximum of 1kg gold per day.


9. Transportation fee applies at Public Gold branches outside Penang Island.


Disclaimer:
Public Gold’s management holds the right to make the final decision if in case any dispute or disagreement occurs

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Jik berminat, boleh hubungi saya untuk temujanji di Public Gold Kuala Terengganu.
012-5353121

Nov 14, 2011

PERBANDINGAN KOS HAJI DENGAN DUIT FIAT DAN DINAR EMAS PG

PERBANDINGAN KOS HAJI DENGAN DUIT FIAT DAN DINAR EMAS PG




TAHUN 2009,
1 DINAR PG HARGANYA RM476, KOS HAJI RM9980.00
PERLU BELI DAN SIMPAN 21 DINAR EMAS 916 (DAPAT PERGI SORANG)
GUNA DUIT FIAT, DAPAT PERGI SORANG SAHAJA

TAHUN 2010,
1 DINAR PG HARGANYA RM590, KOS HAJI RM9980.00
PERLU BELI DAN SIMPAN 17 DINAR EMAS 916 (DAPAT PERGI SORANG DAN ADA HARAPAN UNTUK TAMBAH SORANG LAGI KALAU MULAKAN SIMPANAN 1 DINAR MULAI TAHUN 2009)
GUNA DUIT FIAT, DAPAT PERGI SORANG SAHAJA JUGAK

TAHUN 2011,
1 DINAR PG HARGANYA RM813, KOS HAJI RM9980.00
PERLU BELI DAN SIMPAN 13 DINAR EMAS 916 (DAPAT PERGI SORANG DAN HAMPIR BERJAYA UNTUK PERGI BERDUA JIKA MULAKAN SIMPANAN 1 DINAR MULAI TAHUN 2009)
GUNA DUIT FIAT, MASIH KENA PERGI SORANG-SORANG AJE KE MEKAH!

TAHUN 2012,
1 DINAR PG HARGANYA RM???,
KOS HAJI RM????.??
TEPUK KEPALA, TANYA SAMA IMAN...OK :)

~ Perkongsian dr sahabat, Wazir Tokey Emas.

-------------------------------------------------------------------------------------------------
FAKTA dari saya :


Jika tuan/puan ada menyimpan jongkong emas 100gram PG pada tahun 2008 yang dibeli dengan harga PG Sell = RM9000++ (boleh pergi haji seorang),

JANGAN TERKEJUT, jika pada tahun ini (2011), jongkong emas 100g tersebut telah boleh dijual semula kepada PG dengan harga PG Buy = RM18000++

(dah boleh pergi haji berdua)

Jadi, untuk apa lagi tuan/puan perlu rasa ragu2

untuk terus menyimpan emas dan perak.


Jika masih ragu2, kembalilah kita kepada hadith di bawah :




Abu Bakar Ibn Abi Maryam melaporkan bahawa

beliau mendengar Rasulullah SAW telah bersabda :
"Akan tiba suatu zaman di mana tiada apa yang bernilai dan boleh digunakan oleh umat manusia. MAKA SIMPANLAH EMAS DAN PERAK untuk digunakan"

~ Musnad Imam Ahmad Ibn Hanbal


Ingin tahu lebih lagi, hubungi lah saya untuk sembang2

berkenaan emas dan perak 012-5353121

Oct 26, 2011

Dah naik...

Assalamualaikum & Salam Sejahtera;

Lama juga saya tak masukkan apa2 info,
sibuk memerhati & me'lock' harga untuk rakan2 yang baru nak mula simpan emas
dan rakan2 yg terbuka hati ingin bergelar PUBLIC GOLD AUTHORISED DEALER.

Setinggi2 TAHNIAH, kepada mereka yg tidak melepaskan peluang semasa harga rendah.

Kepada yang belum mengambil peluang tersebut, masih punya kesempatan lagi...

sebelum harganya melonjak lebih tinggi.

Harga sekarang.... JOM KITA TENGOKKKK di bawah :





EMAS + PERAK = SIMPANAN + PELABURAN + PERNIAGAAN*

(PERNIAGAAN* =

bagi yg ingin mengambil peluang utk berniaga secara sambilan,

tanpa mengganggu aktiviti kerja seharian.

Jika tidak minat berniaga, simpan sahaja pun,

kita akan untung berganda2 berbanding dengan menyimpan duit kertas.

Ingin tahu secara detail?
Hubungi saya > 012-5353-121 (Pn. Dilla)

Oct 12, 2011

New Product : PUBLIC SILVER 100gram

Assalamualaikum & Salam Sejahtera;

Di dalam kemelut website yang telah di hack, PG masih mampu mengeluarkan produk baru yang telah lama dinanti-nantikan oleh semua yang menantikan produk mampu milik.

Welcome on board;

PUBLIC SILVER 100 gram



Dengan harga yang menarik,


ia sememangnya mampu mengatasi harga pesaing terdekat :)



Untuk semakan harga > http://www.publicdinar.com.my/liveprice.html




Jika berminat untuk lock harga...


sila klik CARA BELI & hubungi saya segera ~ 012-5353121 (Dilla).

# memandangkan ini adalah produk baru,


semua pre-order mungkin mengambil sedikit masa untuk sampai ke tangan pelanggan.

Sep 26, 2011

Masa beli dah tiba...

Assalamualaikum...

Banyaknya harga turun... masa beli dah tiba.... beli semaksimum mungkin.


Carta Kitco : September 2011
Source : www.kitco.com

Hubungi kami untuk lock harga :
012-5353121 (Dilla)

012-5509796 (Zul)

Sep 15, 2011

Bagaimana nak tahu harga sedang turun atau naik?

Assalamualaikum & Salam Sejahtera;

Ramai yang bertanya saya....

"Bagaimana kita nak tahu harga sedang turun atau naik?"

Ada yang kata tengok di TV, tengok di jadual harga, tengok dlm surat khabar, tgk di internet, dll

Ya... mcm2 cara... tapi, yg paling mudah... kita tengok kitco live price chart... ini kerana harga emas dunia diperdagangkan dalam USD berdasarkan harga di kitco sendiri.

Lagi... memandangkan harga semua produk Public Gold di update setiap 20 minit berdasarkan pergerakan live price di kitco... adalah SANGAT PERLU untuk kita sentiasa aware dengan pergerakan harga di kitco live price chart (ini cara paling amatur, bg yang lebih pro... mereka akan lihat pergerakan harga di MT4)


Dari kitco live chart yg simple ini, kita boleh lihat pergerakan harga semasa (garisan warna hijau) berbanding harga semalam (garisan warna merah) dan harga kelmarin (garisan warna biru).

Dari situ, kita boleh buat perbandingan, sama ada... harga sedang naik atau sedang turun.

Jika sedang turun, cepat-cepat tengok jadual harga bagi setiap produk PG yang ingin dibeli dan hubunglah dealer berdekatan sebelum harga naik semula...

Harga akan sentiasa di update setiap 20 minit. Jika tak sempat lock masa harga turun... sangat lah rugi. Kerana di Malaysia ini, hanya syarikat Public Gold sahaja yang menawarkan pembelian emas dan perak berdasarkan harga live price berdasarkan kitco live price yg sentiasa diupdate setiap 20 minit. Kebanyakan syarikat lain hanya akan update harga mereka sekali sahaja setiap hari.

So, apa tunggu lagi... hubungi kami 012-5353121 (Dilla) @ 012-5509796 (Zul) untuk lock belian pertama anda.

Sep 9, 2011

MUAMMAR GADDAFI JUAL RIZAB EMAS LIBYA

Bekas pemimpin untung lebih RM3 bilion, nafi rancang lari ke Niger

TRIPOLI: Bekas pemimpin Libya, Muammar Gaddafi menjual lebih 20 peratus rizab emas Libya, bernilai lebih AS$1 bilion (RM3 bilion), sebelum lari daripada ditahan pemerintah baru.
Gabenor Bank Pusat Libya, Qassem Azzoz, ketika mendedahkannya berkata, jongkong emas bernilai 1.7 bilion dinar (RM4.18 bilion) atau kira-kira 29 tan, dijual kepada pedagang tempatan ketika rejim kekurangan wang tunai.

“Emas itu dicairkan bagi membayar gaji dan mempunyai pembeli, terutama di Tripoli,” kata Azzozz.

Menurut pegawai bank pusat, emas itu kemungkinan dibawa keluar ke negara jiran Tunisia atau negara berdekatan.

Azzoz menambah, aset keseluruhan bank itu kini kekal kira-kira AS$115 bilion (RM344.14 bilion) dan AS$90 bilion (RM269.33 bilion) daripadanya berada di luar negara.

Sementara itu, Gaddafi menyelar laporan dia lari ke Niger, menyifatkannya ‘perang psikologi dan penipuan,’ sambil berazam untuk mengalahkan Pertubuhan Perjanjian Atlantik Utara (NATO) dan ‘tikus’ yang memimpin Libya.

Kepemimpinan baru Libya yang dikemudi Majlis Peralihan Kebangsaan (NTC) dan Amerika Syarikat menggesa negara jiran menutup sempadan mereka kepada anggota rejim Gaddafi.
Tetapi, dalam ucapan pertamanya selepas beberapa lama, bekas pemimpin itu enggan mengaku kalah dan memberitahu rakyatnya: “Mereka tiada cara lain kecuali melakukan perang psikologi dan menipu.”

Bercakap menerusi telefon di saluran televisyen Arrai Oruba berpusat di Damsyik, beliau menambah: “Mereka kali terakhir berkata, Gaddafi dilihat dalam satu konvoi menghala ke Niger. Mereka mahu lemahkan semangat kami. Jangan bazirkan masa terhadap musuh yang lemah itu.”

Gaddafi juga berkata, NATO yang melakukan serangan udara setiap hari ke atas tenteranya sejak 31 Mac lalu mengikut satu mandat Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), ‘akan dikalahkan’ kerana ‘kapasiti logistik tidak akan benarkannya’ untuk terus menyerang.

“Kami sedia di Tripoli dan di mana saja untuk memperhebat serangan ke atas tikus, tentera upahan, yang juga sekumpulan anjing,” katanya.

Sejak kompleks pentadbirannya di sini ditawan pada 23 Ogos lalu, Gaddafi membuat beberapa rayuan tentangan dalam pita disiar Arrai, yang dikendalikan bekas Ahli Parlimen Sunnah, Iraq Mishan al-Juburi.

Mishan mendakwa satu-satunya personaliti media yang berupaya menghubungi Gaddafi sejak bersembunyi selepas NTC mengambil alih ibu negara dan berkata bekas pemimpin dan anak lelakinya, Saif al-Islam masih berada di Libya.

“Saya boleh beritahu anda saya bercakap dengan Gaddafi baru-baru ini. Dia ada di Libya, dalam keadaan bersemangat, kuat, tidak takut dan gembira jika mati berjuang terhadap penjajah.

“Anak lelakinya, Saif berada dalam pemikiran sama,” tambah Mishan yang salurannya menyiarkan mesej audio Gaddafi. – AFP



Sumber : http://www.bharian.com.my/bharian/articles/GaddafijualrizabemasLibya/Article/

-----------------------------------------------------------------------------------------

Emh... emas bernilai di mana2, di dalam apa jua keadaan... jom mula simpan emas, hubungi saya 012-5353121

Sep 6, 2011

Jadi penyimpan bijak... Tukar RM >>> GOLD

Assalamualaikum & Salam Sejahtera;

Apa yang hendak diperkatakan ini, adalah apa yang telah saya buat lebih kurang 2 tahun yang lalu... dan saya rasa sangat bertuah kerana telah dikurniakan ilham untuk mula menyimpan emas pada harga yang agak rendah ketika itu (lebih kurang USD1100/oz... untuk rujukan, harga sekarang telah melebihi RM1800/oz)

Bermula dengan menukarkan RM kepada sekeping syiling kijang emas seberat 1oz di Maybank Kuala Terengganu pada 2009. (saya langsung tidak berminat untuk melabur melalui GIA-Gold Investment Account, walaupun pegawai di Maybank Kuala Terengganu itu beriya2 meyakinkan saya, adalah lebih baik menyimpan di GIA berbanding dengan membeli Kijang Emas. Saya tetapkan hati untuk membeli syiling Kijang Emas, kerana yakin pelaburan emas fizikal adalah yang terbaik)

Beberapa bulan kemudian, oleh kerana sekeping syiling Kijang Emas telah berada di dalam tangan, maka saya menjadi bertambah rajin untk menambah ilmu2 pelaburan emas berdasarkan pembacaan di internet, buku & laporan akhbar semasa. Dipendekkan cerita, saya terjumpa peluang pelaburan emas PALING TELUS, PALING MUDAH dan PALING SELAMAT pada ketika itu melalui syarikat PUBLIC GOLD. Semuanya di hujung jari, yang penting ada keinginan dan ada sedikit kemampuan kewangan (boleh diusahakan jika ada kemahuan).

Di awal penglibatan dengan PUBLIC GOLD, untuk mendaftar menjadi DEALER, kita memerlukan modal yang agak besar (kira2 RM40,000) untuk membeli set dealer yang terdiri dari goldbar 20g, 50g, 100g, syiling 50g, 1 dinar, 5 dinar & 10 dinar. Semuanya ditempatkan di dalam kotak yang sangat cantik.

Bermula promosi sempena Aidil Fitri 2010, PUBLIC GOLD memudahkan individu yang berminat untuk menyimpan sambil berniaga mendaftar sebagai dealer dengan modal permulaan cuma minimum RM20,000 sahaja untuk pembelian mana2 produk PUBLIC GOLD dalam 1 resit. Promosi berkenaan telah dimaktubkan sebagai syarat kelayakan mendaftar sebagai Normal Dealer sehingga sekarang, dengan komisen 1% bagi setiap pembelian.

Oleh itu, bagi mereka yang mempunyai modal seminimum RM20,000 dalam buku bank. Simpan sahaja duit kertas tersebut tidak akan mendatangkan keuntungan maksimum, kerana wang kertas terdedah kepada inflasi. RM 20,000 hari ini akan berkurang kuasa belinya pada sepuluh tahun akan datang. Walaupun kalau dilaburkan dengan kenaikan 8% setahun, ia tetap dianggap tidak berbaloi kerana matawang mengalami kadar inflasi sekitar 4%. Tetapi kalau dengan RM 20,000 itu digunakan untuk membeli emas, kalau anda simpan setahun nilainya dengan kadar kebiasaannya 27% akan menjadi RM 25,400. Kalau sepuluh tahun akan menjadi RM54,000.


TETAPI menurut Dato' Saleh Majid kenaikan harga emas 250% dalam masa lima tahun kebelakangan. Ini bererti kalau RM20,000. Lima tahun berikutnya akan ada kenaikan RM50,00. Ini berertinya duit anda boleh menjadi sehingga RM70,000 pada tahun 2015. Walaupun andaian ini tidak tepat 100%, tetapi, sejarah telah membuktikan kenaikan harga emas sepanjang tempoh tersebut mampu membuatkan anda tersenyum lebar berbanding dengan kawan2 anda yang hanya menyimpan wang di dalam akaun2 tertentu.


Kalau anda bijak, cerdik, pandai dan celik, anda mampu menjana lebih keuntungan apabila bergelar DEALER. Sambil menyimpan emas, anda boleh berniaga. Normal Dealer akan mendapat komisen 1% setiap pembelian emas. Untuk menjadi Normal Dealer, anda mestilah membeli tidak kira apa2 produk PUBLIC GOLD seperti goldbar, dinar atau silver bar. Beli dengan nilai miimum RM20,000 tersebut automotik anda jadi dealer, komisen 1% dari belian RM20,000 terseut akan dimasukkan ke akaun anda pada 20hb berikutnya. Sekali gus anda sudah boleh berniaga emas. Kalau ada yang nak beli emas dari anda, juallah apa yang ada pada anda. Kalau tak cukup, order/lock lagi dari syarikat.
[Tips : selepas menjual setiap apa yang ada di tangan, terus lock untuk memastikan emas simpanan anda tidak akan pernah berkurang dari asal]

Sistem online yang dibangunkan oleh PUBLIC GOLD, memudahkan semua urusan pembelian/lock harga di mana jua anda berada. Jika tidak berada di hadapan komputer pun, dengan mengguna handphone, kita masih mampu membuat pembelian/lock harga menggunakan sms. Kita juga boleh berurusan dengan semua yang berada di Malaysia, kerana PUBLIC GOLD telah mempunyai cawangan di hampir setiap negeri. Anda/customer anda boleh lock melalui online atau sms, selepas bayaran dibuat, item2 yang telah di lock boleh diambil di cawangan pilihan anda/customer anda. Apa tunggu lagi... sistem yang baik memudahkan anda & semua yang ada di sekeliling anda :)

Bagi mereka yang berminat untuk membeli ataupun menjadi dealer, tetapi tidak mempunyai kemampuan yang mencukupi... PUBLIC GOLD menyediakan Easy Payment Plan (EPP) dengan 4 kali bayaran. Selepas bayaran ke-4, anda boleh ambil item yang di lock tersebut. Untuk ini, caj upah pengurusan dokumentasi dikenakan hanya sebanyak 0.5% sahaja. Jika berminat, maklumkan saya tentang minat ada untuk buat pembelian melalui EPP, insyaALLAH saya boleh uruskan.

Apa yang dapat saya simpulkan, berurusan dengan PUBLIC GOLD adalah :

(i)sangat TELUS - harga selling & harga buying terpapar di web, semua dealer, HQ & cawangan Public Gold mengguna harga yang sama

(ii)sangat PANTAS - semua urusan di hujung jari, sama ada melalui online atau sms

(iii) sangat MUDAH - hubungi saya utk lock harga > tunggu Sales Order dari PG > buat bayaran ke akaun PG (Maybank @ Public Bank) > ambil item di lock di cawangan PG seluruh Malaysia yang anda telah pilih

SANGAT MUDAH kan?

Apalagi... segera hubungi saya untuk lock harga... saya sedaya-upaya akan memudahkan semua urusan anda... bukan sekadar lock emas, nak lock silver dan jewellery i-series pun boleh :)

Saya boleh dihubungi : 012-5353121 (Puan Dilla)
Jika anda berada di Kuala Terengganu, selepas lock harga, anda boleh pilih untuk saya serahkan sendiri item di lock ke tanngan anda (COD) atau anda boleh collect di cawangan PG Kuala Terengganu. Pilihan di tangan anda :)

# bukan sekadar membeli dari Public Gold, ingin menjual semula kepada Public Gold pun semuanya boleh diuruskan hanya dengan menggunakan sistem online & sms. Mudah kan?

Aug 9, 2011

Harga emas terus meningkat & melakar sejarah

Assalamaualaikum....

Harga emas terus meningkat dan melakar sejarah....

Buat pertama kalinya, mencecah RM200/gram... khabar2 yang mengatakan harga emas akan naik sehingga ke RM200/g pada tahun hadapan, nampaknya tidak benar sama sekali kerana harga tersebut telah dicapai lebih awal :)


[Sumber : http://www.fgjam.org.my/]

Ini satu petanda... harga emas bakal melakar sejarah lagi pada tahun hadapan...

Pesan saya... jangan buang masa, ambillah keputusan yang bijak... terutamanya kakitangan2 kerajaan yang akan diberi bonus sebanyak 1/2 bulan gaji...

Hubungi saya : Dilla ~ 012-5353121

Aug 4, 2011

NAIKLAH LAGI... NAIKLAH LAGI...

Assalamualaikum & Salam 1 Malaysia....

Permulaan yang baik sempena awal Ramadhan... naiklah lagi... murahkan lah rezeki kami penyimpan2 emas ini... ameen

Jom... tengok graf...
Garis hijau > harga sekarang
Garis merah > harga semalam
Garis biru > harga kelmarin



Rasa2 garis hijau dah menepati matlamat anda,
sila hubungi saya Dilla 012-5353121 untuk :
(i) urusan belian (refer harga PG SELL) atau
(ii) urusan jualan (refer harga PG BUY)...

dua2 saya layaaaan..... asalkan anda berpuas hati dengan pelaburan anda ini.

Jul 29, 2011

New Product : i-Series

Introducing of new i-Series jewellery product.

Available for ordering now!!!



Purity: 22K Gold (Au 916)

New Pricing on Public Dinar Website.
http://www.publicdinar.com

Jul 18, 2011

GRAF @KITCO

Assalamualaikum & Salam Sejahtera;

Dah lama jugak tak tengok carta Kitco ni...

Jom tengok kejap...

Masa post ini ditulis, status di Kitco :
SPOT MARKET IS OPEN
closes in 7 hrs. 12 mins.
Jul 18, 2011 10:03 NY Time

7 jam... lambat lagi tu, harap2 garis hijau makin mendaki :-) So, sesiapa yg dah rasa ada untung & sedia nak jual... sila hubungi saya ye...


[Source : http://www.kitco.com)

Jul 17, 2011

BELI EMAS FIZIKAL, BUKAN EMAS VIRTUAL

Assalamualaikum & Salam 1 Malaysia;

Jika anda serius untuk menyimpan/melabur dengan emas dan perak, pilihlah untuk membeli emas fizikal seperti jongkong, syiling 999, dinar atau barang kemas. Ianya lebih selamat berbanding dengan 'emas virtual'.

Ini kerana, jika terjadi apa2 pun kepada syarikat pengeluar, anda masih mempunyai emas di tangan anda. Emas tetap bernilai, biarpun sekadar serbuk2 halus.


Kepada yang bertanya tentang VGMC, Panama Gold, Stockholm, etc (apa sahaja syarikat scammer yang melibatkan pelaburan emas secara virtual), ini jawapan saya :

SILA JAUHKAN DIRI ANDA, SEBELUM MEREKA MENGABURI MATA & EMOSI ANDA DENGAN JANJI2 MANIS YANG BELUM PASTI :)

Sedikit info berkenaan VGMC untuk dikongsi :








Kenapa perlu beli emas virtual??? Sedangkan di Malaysia telah banyak syarikat yang menawarkan pelaburan emas fizikal dengan cara yang sangat mudah.

Saya sendiri telah melabur dengan emas Public Gold dan barang kemas 999 dengan Gold Crest Pavillion.

Sekiranya berminat untuk mengetahui tentang pelaburan emas fizikal, sila hubungi saya
012-5353121 (Pn. Dilla), InsyaAllah saya sedia membantu.

Public Gold ID : A 0478
Gold Crest Pavillion ID : ad1448

Jul 3, 2011

PELUANG JADI DEALER PUBLIC GOLD DENGAN PEMBELIAN JEWELLERY RM15,000

Assalamualaikum & Salam Sejahtera;

Peluang untuk berniaga emas dan bergelar dealer Public Gold dengan pembelian jewellery bernilai RM15,000.00

(Tawaran sah dari 01 Julai 2011 hingga 31 Ogos 2011 sahaja)



Jika berminat, boleh hubungi saya untuk keterangan lanjut : 012-5353121 (Puan Dilla)

Jun 26, 2011

TURUN...

Assalamualaikum & Salam Sejahtera;

Harga sangat turun... masa yg sesuai untuk menambah simpanan :)

Jun 16, 2011

HARGA EMAS NAIK SEMULA :)

Assalamualaikum & Salam 1 Malaysia...

Harga emas dah naik semula berbanding semalam :)

Tips untuk beli emas :
(i) beli pada harga rendah
(ii) beli pada masa ada duit di tangan

untuk mencapai (i) agak lah sukar, kerana semua pihak tahu... harga emas memang sentiasa tinggi... jarang2 kita dapat tengok harga rendah... mungkin rendah hanya dalam tempah sejam atau 2 jam... di saat kita sedang tidur lena :)
- info kepada beginner, harga emas dan perak dunia diupdate setiap saat & harga emas dan perak dunia di update setiap 20 minit mengikut pergerakan harga emas dunia

oleh itu, buat lah pilihan (ii)... tidak rugi menukarkan duit kepada emas, GOLD IS MONEY... the real money :)

Dari pengalaman tahun2 lepas, harga emas selalunya akan naik mendadak menjelang perayaan penting seperti Hari Raya Aidil Fitri & Deepavali.

Jika punya lebihan duit, tukarkan segera kepada emas sekarang, mungkin ini masa yang terbaik buat anda yang baru ingin bermula...

Hubungi saya 012-5353121 (Pn Dilla)

Jun 14, 2011

HARGA EMAS TURUN LAGI...

Assalamualaikum & Salam 1 Malaysia;

Harga emas pada hari semalam & hari ini turun lagi berbanding 2,3 minggu lepas...

Ambil kesempatan penurunan harga ini, untuk tambah aset anda :)

JOM... tengok carta kitco... sumber rujukan harga emas dunia terpantas!





[source : http://www.kitco.com/]

Graf garis biru muda : harga hari kelmarin = Ahad, 12 Jun 2011
Graf garis merah : harga hari semalam = Isnin, 13 Jun 2011
Graf garis hijuau : harga hari ini = Selasa, 14 Jun 2011

Jika berminat untuk booking, sila sms saya : 012-5353121 (Dilla)

COD area Kuala Terengganu & Marang, penghantaran ke seluruh Malaysia boleh dibincangkan dengan kos minimum.

May 27, 2011

HOW THE RICH KEEP GETTING RICHER?

May 26th, 2011

By Luke Burgess

It's true.

THE RICH ARE GETTING RICHER!!!



Gold plated toilet at Shanghai Millionaire Fair

Whether the economy is up or down and whether unemployment is high or low... the billionaires of the world always seem two steps ahead of EVERYONE ELSE.

In fact, Forbes recently reported that over the past year alone, the richest people in the world are now $1 trillion richer!

That's $1,000,000,000,000... or twelve zeros.

All the while, everyone else's retirement funds, investments, and salaries either remained stagnant or dropped!

It doesn't just seem unfair.

It's downright infuriating!

And get this:

They're making their killing, right now, through ditching their stock portfolios!

That's right. The world's wealthiest people – guys like George Soros, Bill Gates, and Warren Buffett – aren't using the stock market to expand their fortunes.

In fact, they're running from investments traded in ANY paper currency.

Instead, they're stocking up on as much precious metals as they can afford.

The Times New World reports that these multi-billionaires are literally starting to buy gold by the ton.

The moment that news hit my desk, I started digging up as much information as I possibly could.

After all, everyone knows that their secret to success is to always be several steps ahead of everyone else. So before anything happens, I wanted to know why.

What I found was utterly shocking. But acting on it now could help protect your financial future forever.

In fact, before another second goes by, I want to rush you my latest report “Why Invest in Gold”.

And I want you to have it – absolutely free of charge!

In it, I won't simply show you why the world's top tycoons are flocking into precious metals.

I'll also reveal a secret way for you to get started, too – even if you can't afford buying a single ounce!

The report is a must-read for anyone interested in protecting your wealth over the coming months and years – following the very same steps that the world's wealthiest take.

To receive your free report, simply sign up for the free Wealth Daily e-letter below.

Wealth Daily is known throughout the world, by many financial experts, to print the most in-depth market analysis, period.

It's not simply an investment letter that spews yesterday's news.

Instead, like the world's wealthiest people, Wealth Daily is a publication that prides itself on keeping its readers informed and prepared long before tomorrow – or even next month's – opening bell.

… So that you're positioned to collect profits, no matter what happens.

Simply put, each issue of Wealth Daily in your inbox is your own private glimpse into the financial market's future.

And for you, each and every issue is absolutely free - guaranteed!

To receive your special report and start receiving Wealth Daily, simply subscribe the daily update from http://www.wealthdaily.com/

-------------------------------------------------------------------------------------

Hubungi saya untuk memulakan simpanan emas dan perak : 012-5353121

Produk2 saya :
> Public Gold Group
> Gold Crest Pavillion
> Dinar & Dirham Kerajaan Negeri Kelantan
> Barang kemas 999

May 6, 2011

SALE for gold & silver

Assalamualaikum & Salam 1 Malaysia;

Setelah mendaki terlalu tinggi pada minggu lepas, harga gold & silver kembali menuruni satu per satu anak tangga.

Ini lah masa yang sesuai untuk memulakan simpanan anda... untuk menambah simpanan anda...

Bagi yang telah membeli pada harga yang lebih tinggi sebelum ini, JANGAN KECEWA... masa untuk anda menikmati kenaikan harga akan tiba juga satu hari nanti...jangan bersedih, sebab yang ada di tangan anda adalah emas dan perak... bukan besi berkarat.

Kepada yang berminat untuk lock/menempah gold dan silver di saat harga menjunam ni (SALE SALE SALE).... boleh hubungo saya 012-5353121 (Dilla)

May 3, 2011

LAUNCHING OF PUBLIC GOLD NEW PRODUCT

Assalamualaikum & Salam 1 Malaysia;

Lama ditunggu... akhirnya muncul




it is Perfect 10 !




[Sumber : http://www.publicgold.com.my/]

Kepada peminat-peminat Gold Bar PG...


kemunculan goldbar dengan berat 10g bagai dinanti-nanti


(di saat harga emas naik mendadak ini)

Jangan lepaskan peluang keemasan untuk :

(i)memiliki gold bar pertama anda


(jika anda belum pernah memiliki sebarang gold bar sebelum ini,


kerana merasakan harga goldbar sangat mahal)

(ii) menambah koleksi2 emas milik anda,


sekiranya sebelum ini anda telah memiliki dinar dan goldbar2 lain

Sila hubungi saya segera, untuk lock harga... 012-5353121 (Dilla)

May 2, 2011

Gold on Track to Reach $1860 - $1920 by Mid-year

Assalamualaikum & Salam 1 Malaysia;

Apa khabar semua... bergembira lah dengan kenaikan harga emas yang melampau-lampau sejak akhir minggu lepas :)



Ada artikel yang best nak share ni...

Bacalah kat sini > http://goldsilver.com/new/gold-on-track-to-reach-1860-1920-by-mid-year/
[tak larat nak copy... banyak sangat figure]

#Sebagai seorang muslim, kita jangan terlalu taksub...

just saying, InsyaAllah... ameen.


----------------------------------------------------------------------------------------------------

Kepada yang belum memiliki emas dan perak,
atau yang berhasrat untuk menambah simpanan peribadi,
boleh lah hubungi saya : 012-5353121 (Dilla)

Abu Bakar Ibn Abi Maryam melaporkan bahawa beliau mendengar Rasulullah SAW telah bersabda :
"Akan tiba suatu zaman di mana tiada apa yang bernilai dan boleh digunakan oleh umat manusia.

Maka simpanlah dinar (emas) dan dirham (perak) untuk digunakan"
~ Musnad Imam Ahmad Ibn Hanbal

Apr 21, 2011

5 REASONS WHY GOLD BREACHED USD1,500/oz

Assalamualaikum & Salam 1 Malaysia;

Sepanjang minggu... hanya berita2 berkaitan kenaikan harga emas dan perak... emh, kepada yang masih belum memulakan simpanan emas & perak, anda masih belum terlambat...

Mulakan langkah sekarang juga... jangan tertunggu-tunggu lagi...


kelak anda akan berputih mata lagi :(

Sebagai halwa mata, mari kita lihat kenaikan harga emas dan perak pada hari semalam, dalam tempoh lebih kurang 6 jam sahaja (8.45 am & 2.40pm, 20 April 2011)





[Capture harga dari web Public Gold - ihsan sifu saya, Tuan Sabri EmasKini]


Kenapa harga emas naik sangat ni? Jom lah baca sikit2... sekurang2nya jika ada yang bertanya... kita ada jawapannya :)




[Tahun lepas, ada 'peramal harga emas antarabangsa' meramalkan harga emas akan mencecah USD1500 di akhir tahun 2011, nampaknya... ramalan beliau telah ter awal... mungkin boleh mencecah USD1600 akhir tahun nanti... SAYA : tunggu & lihat aje lah]




--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Five reasons why gold breached $1,500 an ounce

Gold breached the $1,500 an ounce threshold on Wednesday as gold's appeal as a shelter from risk increased.

Reuters reported that spot gold hit a high of $1,505.21 an ounce and was bid at $1,505.16 an ounce at 5:42 a.m. ET, against $1,493.90 late in New York on Tuesday.

The yellow metal hit a high of $1,500.70 an ounce in Hong Kong trade.

Gold's rise was also coupled with Silver hitting a 31-year high at $44.56 an ounce and was later bid at $44.51 against $43.89.

The increase in price of Gold and Silver seems inevitable now and analysts point out the following facts.

1. S&P's revision of America's credit rating:

Standard & Poor's recently threatened that it will downgrade United States AAA rating due to the high budget deficit. Reuters quoted Omer Esiner, chief market analyst at Commonwealth Foreign Exchange in Washington, who said that the downgrade could result in "wholesale abandonment of dollar assets and would potentially destabilize the entire global economy."

In such a scenario, where dollar assets seem to be losing their sheen, gold shines as good store of value.

2. Fears of weakening dollar:

Bloomberg reported that the dollar slipped 0.8 percent against six major currencies trading at a 16-month low. The weakened dollar has lent support to gold prices. Reuters reported that weakness in dollar boosts gold's appeal as an alternative asset. Also US Federal Reserve and central banks across Europe have attempted to deal with the debt crisis by pumping more paper money which will further decline the value of currency and increase the value of gold and silver.

According to Daily Markets analyst Michael Snyder, a sustained increase in gold and oil indicates that the dollar is on the decline. Synder wrote: "... when these commodities go up in price it is a sign that the U.S. dollar is dying and that our country is getting closer to economic collapse." He further elaborates that gold and silver price hike indicates that investors are losing trust in dollar and US treasuries.

3. No alternative currency:

In spite of the trillion dollar deficit which has created a lot of new money, the US dollar has still been the reserve currency as there is no alternative currency. Tom Simons, a money market economist at Jefferies & Co. in New York, told Reuters: "One of the reasons why the U.S. dollar is still the reserve currency is the lack of other options, and in two years there may still be no other options." In such a scenario, dollars' value is obviously eroding while gold and silver appear as more stable form of investments.

4. Higher Inflation:

Higher crude prices, which according to WSJ, are up 1 percent at $108.20 a barrel, tend to increase investments in gold as a hedge against oil-led inflation. Gold acts as good hedge against inflation, primarily when interest rates in most countries are low.

Bloomberg reported that the difference between yields on U.S. 10-year notes and Treasury Inflation Protected Securities and a trader's expectations for inflation widened to as much as 2.66 percentage points on April 20. The spread reached 2.67 percentage points on April 11, the most in three years.

Inflation concerns and higher consumer income in China and India are fuelling gold prices as well. Macquarie analyst Hayden Atkins told Reuters : "The theme of longer term higher inflation than we have seen in the last 10 years in China is a pretty solid view, so gold is going to be an asset class that is probably going to be more in favor in China than it has been in the past."

5. Decreasing investor faith in European Bonds:

Interest rate on Greek, Irish and Portuguese bonds increased on fears that some form default is imminent. Los Angeles Times reported that annualized yield on two-year Greek bonds soared to 20.72 percent on Tuesday, up from 16.42 percent a week earlier. Portuguese two-year-note yields are at 10.14 percent versus 9.05 percent a week ago. Irish two-year yields are at 9.69 percent versus 8.66 percent. This indicates that investors are no longer looking at bonds as safe havens and are thus turning to gold.

Gold and silver rally will continue as long as oil-led inflationary pressure caused by the Middle East crisis, weakening dollar and debt crisis deepens across the globe.

Source: http://uk.ibtimes.com/articles/136456/20110420/gold-1500-silver-record-standard-poor-debt-rating-bonds-oil-price-inflation-security-risk.htm




--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Berminat untuk memulakan simpanan emas dan perak?

Jangan malu, jangan segan... segeralah hubungi saya : 012-5353121 (Dilla)

Apr 18, 2011

37 Tips mudah cara menjaga laptop

Assalamualaikum & Salam 1 Malaysia...

Posting kali ini, tiada kena mengena dengan harga emas dan perak... memandangkan harga nya dah naik terlalu tinggi dalam sejarah... beruntunglah kepada sesiapa yang telah memilikinya.... maka, saya hanya sekadar senyummm... tak perlu kata apa-apa....




Kepada yang masih belum memiliki, MULALAH sekarang.... ANDA MASIH BELUM TERLAMBAT.

Posting kali ini berkenaan tips menjaga laptop... sangat penting... untuk tengok dan lock harga emas dan perak... untuk communicate dengan rakan2 emas dan perak...

JOM BACAAAA....

37 Tips mudah cara menjaga laptop




Tips mudah bagi penjagaan peralatan laptop. Kurungan [ info ] adalah maklumat yang saling berkaitan dengan tips penjagaan laptop anda. Disarankan anda turut membaca info yang diberikan.


[ INFO ] Peralatan Laptop / notebook :

1. Kebanyakkan laptop pada masa kini adalah mampu untuk digunakan dalam tempoh yang lama, lebih dari 24 jam bahkan 7 hari seminggu. Penggunaan lebih lama bermaksud akan mengurangkan jangka hayat laptop tersebut. Namun, bagi setiap laptop, 3 tahun adalah tempoh outdated yang bermaksud teknologi laptop tersebut telah terkebelakang dan tidak serasi dengan yang terkini yang menyukarkan proses upgrade peralatan.

2. Kebanyakkan notebook hanya boleh di upgrade dari segi kapasiti RAM dan hard disk. Upgrade bagi processor dan boards adalah tidak mustahil tetapi agak sukar.

3. Laptop seringkali mempunyai masalah habuk di dalam casing yang menyekat pengaliran udara dan boleh menyebabkan kepanasan kepada komponen2 seperti processor dan RAM. Suhu yang tinggi boleh menyebabkan masalah stability dan komponent tidak tahan lama.

4. Setiap komponen hardware mempunyai spesifikasi yang perlu di turuti sekiranya anda berfikir untuk upgrade kepada komponent yang lebih baru (latest). Contohnya: DDR1 dan DDR2 adalah berbeza dari segi speed dan keperluan voltage, bahkan kaki sambungan juga sudah berbeza. Komponent hardware yang terkini tidak semestinya serasi atau disokong oleh spesifikasi peralatan yang sedia ada. Semak spesifikasi terlebih dahulu sebelum upgrade.

5. Komponen elektronik bahkan peralatan (hardware) komputer seperti processor, ram, graphic card, hard disk dan motherboards mempunyai jangka hayat (life-span) yang tertentu. Life-span kebiasaanya dikira dalam unit kegunaan per jam. Contoh: hard disk kebiasaannya mempunyai life-span dalam 100,000 H yang bermaksud ianya tahan sehingga 100 000 jam penggunaan (12 tahun).

6. Peralatan yang rosak, kebiasaannya terus ditukar ganti dengan yang baru. Namun, spesifikasi peralatan yang baru haruslah boleh diterima oleh spesifikasi peralatan yg lama. Masalah stability biasanya terjadi disebabkan kecuaian memilih peralatan yang tidak disokong oleh spesifikasi peralatan yang baru dan lama.

7. Bateri notebook adalah satu alat yang dipakai buang. Tempoh penggunaan (life-span) bagi bateri biasanya hanya bertahan dalam 30,000 H (usage) ~ berkadaran dalam 3 tahun sahaja. Bateri tersebut harus digantikan dengan bateri yang sama spesifikasi.

8. Pendrive / Removable drive / USB drive / biasanya cepat rosak jika disambungkan pada port USB anda yang hampir dengan kawasan pemasangan bateri / exhaust fan heat sink processor.

9. Penggunaan komponen wired (berwayar) berbanding wireless (tanpa-wayar) adalah lebih stabil dan laju dari segi penghantaran data. Sekiranya tidak perlu, elak menggunakan komponen wireless.

10. Musuh utama komponent komputer adalah haba. Elak dari kawasan yang panas dan tidak baik pengudaraannya. Habuk yang byk dan tersekat di dalam casing menyebabkan pemindahan haba ke ruang udara tidak efisyen menyebabkan komponen cepat panas.

11. Laptop boleh dimatikan dengan beberapa cara, antaranya dengan menekan butang power on / off selama beberapa saat (4 saat dan lebih). Namun, ianya tidak digalakkan. Jika laptop menjadi hang, guna button reset (jika ada). Jika perlu juga mematikan / shutdown, pastikan lampu indicator bagi hard disk tidak menyala sebelum mematikannya.

12. Antara bahagian bawah laptop yang sering menjadi panas adalah di bahagian terletaknya processor, heatsink, harddisk, ram dan bateri.


[ TIPS ] Penjagaan laptop / notebook:

1. Elak guna laptop sekiranya rumah anda grounding tidak baik semasa guruh kilat. Boleh menyebabkan litar pintas dan kerosakan pd komponen PSU (power supply unit) dan wired network card bahkan keseluruhan board dan komponen dalaman.

2. Elak selalu format hard-disk secara low-level, mahupun full format, akan memendekkan jangka hayat hard disk. Guna quick format sebaiknya.

3. Elak guna bateri semasa bekalan elektrik dari plug tersedia. Namun, kebanyakkan notebook pada masa kini adalah auto disconnected sekiranya bekalan elektrik dari plug disambung.

4. Elak dari menutup ruang udara di bawah laptop. Boleh menyebabkan kepanasan pada komponen laptop yang menyumbang kepada masalah stabiliti (laptop terpadam sendiri dan sebagainya.)

5. Elak menggunakan laptop pada tempat yang tertutup dan panas.

6. Elak menggunakan plug cable yang berkongsi dengan peralatan elektrik yang menggunakan tenaga elektrik tinggi, seperti peti ais, heater air, seterika dan sebagainya. Boleh memendekkan jangka hayat peralatan disebabkan arus elektrik yang tidak sekata.

7. Gunakan kipas penyejuk tambahan bagi ruangan di bawah laptop sekiranya mampu. Ia sangat membantu pengaliran udara diruangan bawah laptop yg sangat terkesan dengan haba.

8. Hantar untuk servis bagi membuang habuk yang terlekat di celahan heat sink processor dalam skala setahun sekali. Vacuum tidak mampu membuang habuk sepenuhnya. Membuka casing laptop memerlukan ketelitian dan pengetahuan, jadi anda tidak digalakan untuk mencuba sendiri.

9. Guna pembersih yang tidak menghakis untuk mencuci sebarang peralatan laptop. Gunakan kapas bagi membersihkan skrin LCD dengan pembersih skrin.

10. Guna berus cat yang masih belum digunakan dan masih lembut untuk membuang habuk di persekitaran skrin dan keyboard. Buang habuk yang melekat terutamanya di kipas process dan motherboard dengan memberus keluar perlahan2.

11. Pastikan laptop diceraikan dari bateri semasa dimasukkan kedalam beg. Mengelak dari kesan jangkamasa panjang hayat bateri dan mengelak kecurian.

12. Periksa kebocoran arus elektrik dengan menggunakan test-pen (boleh dibeli di mana2 kedai elektrik dan elektronik) dengan menyentuh test-pen pada casing / peralatan laptop. Sekiranya lampu test-pen bernyala, kebocoran elektrik wujud. Boleh mengakibatkan kerosakan komponent terutamanya laptop monitor dan motherboard. Periksa soket plug atau tukarkan soket baru. Jika menggunakan extension plug, gantikan dengan yang baru.

13. Beli / ganti peralatan komputer yang berkualiti. Barangan yang berkualiti adalah lebih tahan lama dan lebih efisyen. Kebiasaanya barangan berjenama dan berqualiti adalah mahal sedikit namun berbaloi untuk jangka masa yg lebih lama.

14. Elak meninggalkan laptop di dalam kenderaan terlalu lama di kawasan yang panas.

15. Elak menggunakan wired network semasa kilat, terutama sekiranya tiada lightning protection bagi talian telefon dan elektrik. Bole menyebabkan kerosakan pada modem dan network card.

16. Elak menyerahkan laptop anda untuk dibaiki tanpa sebarang rekod salinan peralatan dan spesifikasi laptop anda yang sedia ada. Kecurian dari segi komponent mudah terjadi. Merugikan anda sekiranya berlaku tanpa anda ketahui.

17. Guna kesington key bagi mengunci laptop di meja. Mengelak dari kecurian ketika anda tiada bersama laptop.

18. Elak menyentuh skrin LCD dengan menggunakan jari atau peralatan tajam. Boleh mengakibatkan kerosakkan (death) pixel pada skrin.

19. Jangan mematikan (shutdown) laptop dengan terus mematikan switch plug atau dengan menekan butang on / off pd computer selama beberapa saat. Boleh mengakibatkan kehilangan / corrupted / bad sector pada hard disk / file. Juga memendekkan jangka hayat hard disk.

20. Elak dari menggunakan beg laptop yang nipis dan tidak mempunyai ketahanan. Mengelak dari retakan pada casing laptop atau sebarang kecacatan yang boleh terjadi.

21. Jangan menggunakan terlalu banyak peralatan yang disambung pada port USB sekiranya tidak perlu. Setiap peralatan / hardware menggunakan peratusan tenaga (dalam unit Watt) yang boleh mengakibatkan kekurangan / bekalan power (Watt) tidak mencukupi bagi hardware lain. Mengakibatkan stabiliti terganggu dan sesetengah kes, boleh menyebabkan kepanasan melampau pada port USB yang boleh mengakibatkan kerosakan pada alat (seperti Pendrive)

22. Sekiranya keyboard anda rosak dan tidak mampu untuk menggantikan dengan yang baru, beli soft-keyboard yang boleh digulung dan diperbuat daripada silikon. Mudah untuk digunakan dan amat selesa.

23. Sekiranya monitor anda rosak dan tidak mampu untuk menggantikan LCD baru, jadikan laptop tersebut sebagai PC dengan menyambung ke monitor luaran seperti LCD / CRT / Projektor.

24. Jika laptop berbunyi bising, hantar servis untuk membuang kotoran yang terlekat pada kipas atau heat sink laptop.

25. Jangan sesekali memasukkan DVD / VCD bersaiz kecil kedalam DVD / VCD player yang jenis auto insert and eject (slot-in type). Boleh merosakkan DVD / VCD player anda.


Sumber : http://admin.xenosystm.com/2010/05/02/37-tips-dan-info-mu...

Apr 13, 2011

PUBLIC GOLD KUALA TERENGGANU

Assalamualaikum & Salam 1 Malaysia;


Seperti yang telah diperkatakan sebelum ini....




Cawangan Public Gold Kuala Terengganu akan dibuka pada 15 April 2011.

Alamat operasi :

‎16A, 1st & 2nd Floor,

Jalan Sultan Ismail,

20200 Kuala Terengganu.


Lokasi :

Terletak betul2 di atas Guardian




p/s : Public Gold Kuching (branch ke-8) dan Public Gold Kuantan (branch ke-9) juga akan dibuka pada tarikh yang sama.

Apa kata Robert Kiyosaki

Siapa tak kenal Robert Kiyosaki?



Penulis buku Best Seller Rich Dad Poor Dad...




Apa kata dia?



"The U.S. cannot save the dollar. As a result, don’t save money. I bet against the dollar by purchasing Gold and Silver ~ Robert Kiyosaki"



Fikir-fikirkan...

Apr 10, 2011

RAHSIA PERAK

Assalamualaikum & Salam 1 Malaysia;


Saya ingin kongsikan carta di bawah, hasil analisis yang telah dibuat oleh Kak Sal,

sahabat yang sama-sama berkecimpung

dalam bidang simpan sambil berniaga emas dan perak.



Dari jadual di atas, kenaikan peratusan kenaikan harga perak

melampaui peratusan kenaikan harga emas.


SENARIO SEMASA :


Jika anda beli 1kg silver bulan januari 2011, harganya sekitar rm3.7k++ sahaja



Hari ni (selepas hanya 3 bln) anda dah boleh jual kepada saya/terus ke pejabat Public Gold dengan harga WE BUY RM4521 (harga 09/04/11)... 3 bulan, untung RM700++... tak nak... ke?



Jika anda seorang dealer mcm saya, anda perlu jual kepada customer dgn harga WE SELL RM5319 (harga 09/04/11)... 3 bulan, untung RM1500++, tak nak ke?



Oleh itu, simpan silver lebih baik dari simpan duit di bank


Jom sertai saya... jadi customer pun untung... jadi dealer, lebih untung...



Ingin jadi CUSTOMER >>> klik CARA BELI



ingin jadi DEALER >>> klik JADI DEALER

[Belian mana2 produk Public Gold (Dinar, Goldbar @ Silverbar)

minimum RM20,000.00 dalam 1 resit]



Inilah rahsia perniagaan emas dan perak bersama Public Gold

yang ingin saya kongsikan bersama :)


Hubungi saya : 012-5353121 (Pn. Dilla)

Apr 9, 2011

SILVER PRICE BREAK USD40!!!

--- email dari APMEX --- Market Update: Silver Cruises Past $40! Dear Fardila, Silver sailed past the $40 marker recently, fueled by its affordability and its historic protection against inflation and monetary devaluation. Geopolitical fears have intensified on news from the Middle East and Africa and the potential impact on oil prices (now climbing above $110 per barrel) and the domino effect on inflation. Meanwhile, the European debt crisis remains a hot topic as Portugal is seeking a bailout amid unpopular austerity measures which may have an impact on the solidarity of the Euro. Recent aftershocks in Japan have severely impacted Japanese industrial output including major automotive and technological manufacturers like Sony. More than ever, people are searching for a way to protect their money from economic uncertainty, instability and volatility. We are currently offering the following investment products at attractive premiums. If you are seeking to protect your holdings and diversify your portfolio, you will want to take advantage of these great products

-------------------------------------------------------------------------------------------

Mungkinkah sejarah kenaikan herga silver sehingga USD 50 akan berulang? Atau mungkin lebih dari itu? Sama-sama kita tunggu....


Sejarah telah berulang... ambil kesempatan ini sebelum terlambat...


Harga silver dalam tempoh setahun


Harga silver hari ini... garis hijau menunjukkan trend harga sekarang... ianya diupdate setiap saat dari
http://www.kitcosilver.com/


Berminat untuk menyimpan silver bar? Stok sentiasa tersedia : 250g, 500g dan 1kg

Hubungi saya untuk mencapai impian anda > sms/call 012-5353121 (Pn. Dilla)

Apr 5, 2011

JADUAL SEMINAR BULAN APRIL 2011

Assalamualaikum & Salam Sejahtera;


Berikut adalah Jadual Seminar Public Gold bagi bulan April 2011.


Pilih lah nak attend bila dan di mana... semuanya PERCUMA...


Siapa nak bagi ilmu pelaburan emas secara PERCUMA???


Rebut peluang ini... mungkin masa 2 jam yang anda luangkan

mampu mengubah kehidupan anda & keluarga....






Speaker : En Syukor Hashim, admin www.jutawanemas.com

(Sifu pertama saya... ilmu pertama tentang emas saya kupas satu per satu dari blog beliau)




Speaker : En Mohd Fazli Ismail a.k.a Pokli, admin www.pokli.com

(kami adalah dealer di bawah rangkaian PWM > http://www.pokli.com/p/terengganu.html)



Speaker : Dr Azhari Othman a.k.a Dr Luv, admin http://panahancintaemas.blogspot.com/

(Kami berada di dalam kumpulan yang sama dengan Sifu Sabri EmasKini > www.emaskini.com/agen)




Seminar untuk dealer & peminat silver...


Usah terlalu banyak berfikir...


peluang yang baik datang dengan tiba-tiba....


rebutlah peluang ada ini untuk

belajar sedikit demi sedikit

bagaimana emas dan perak mampu melindungi aset kita,

mampu menjana pendapatan pasif (dengan menyimpan sahaja)

dan

mampu menjana pendapatan aktif (jika menyimpan sambil berniaga)


FAST ACTION >>> FAST RESULT!

[harga emas dan perak meningkat tanpa menunggu kita membuat keputusan]


Hubungi saya :

012-5353121 (Dilla)


Apr 4, 2011

KENAPA PERLU?

Assalamualaikum & Salam 1 Malaysia...


KENAPA PERLU SIMPAN DINAR (EMAS) DAN DIRHAM (PERAK)...


Tidak kira lah dalam bentuk apa sekali pun... emas dan perak WAJIB disimpan... Suka saya menyarankan sahabat untuk mula menyimpan dalam bentuk GoldBar/SilverBar dan Dinar kerana spread harga semasa beli (WE SELL) dan harga semasa ingin jual di kemudian hari (WE BUY) adalah rendah... sekitar 5-6% sahaja.


Jika sahabat tidak berminat untuk menyimpan dalam bentuk GoldBar/SilverBar dan Dinar, boleh juga disimpan dalam bentuk barang kemas berketulenan 999. Cumanya spread harga nanti... mungkin agak tinggi... di antara 15-25%, termasuk kerugiian disebabkan kos upah semasa membeli.


Kenapa saya cadangkankan hanya barang kemas 999 sebagai alternatif simpanan Gold Bar atau Dinar?


Ini kerana Barang kemas 916 lebih sesuai untuk perhiasan sahaja atau orang Kelantan dan Terengganu cakap untuk berjangok (melawa) sahaja.


Design barang kemas 916 terkini banyak dikrom dan ditatah dengan permata menyebabkan harganya jauh lebih mahal dari harga emas yang sebenar.


Banyak artikel untuk dikongsi KENAPA PERLU SIMPAN EMAS DAN PERAK...


Sahabat boleh rujuk kesemuanya 72 artikel dari laman web UTM di sini.






Sahabat boleh hubungi saya, jika berminat untuk mendapatkan

Dinar, Gold Bar, Silver Bar, Barang Kemas 999 atau Barang Kemas 916


012-5353121 (Dilla)

Mar 31, 2011

SEMINAR - APRIL 2011

Assalamualaikum wbt & Salam Sejahtera;



Seminar bulan April akan dijalankan oleh Dr Azahari Othman aka Dr Luv di seluruh negara... Siapa tidak kenal kenal dengan selebriti Dr Luv?



Lebih menarik, kami berada di bawah rangkaian pengedar yang sama. Beliau juga adalah dealer Public Gold di bawah Rangkaian EmasKini... sama seperti saya... tak caye? sila semak di sini http://www.emaskini.com/agen

JOM... JOM... JOM...


Jom jumpa Dr Luv dan jumpa saya... saya akan hadir di Kuala Terengganu.


[ Nampaknya, kali ni dah tak buat di Hotel Ming Star... kita guna fasiliti baru.


Ya, pejabat cawangan baru Public Gold Kuala Terengganu :) ]




Semak jadual di bawah... semuanya FREE OF CHARGE.


# jangan persiakan peluang menimba ilmu... lebih-lebih lagi, ianya diberi secara PERCUMA...

NEW BRANCH OPENING - 15th APRIL 2011

Assalamualaikum & Salam 1 Malaysia;


Alhamdulillah....


Akhirnya, yang ditunggu-tunggu sudah tiba :)


New Branch Opening on 15 April 2011 in :


Kuala Terengganu

Kuching

Kuantan


Rakyat-rakyat bandaraya Kuala Terengganu sekelian...

jika sekiranya sebelum ini kalian ragu-ragu tentang kewujudan Public Gold...

jom kita heboh-heboh

kat new branch nanti ye...



Lepas ni, lagi cepat lah saya dapat deliver emas dan perak kepada semua...


Alhamdulilah, Alhamdulillah, Alhamdulillah :)



Nak order sekarang?

Boleh aje...

sms saya : 012-5353121 (Dilla)

Mar 29, 2011

JANGAN PANDANG SEBELAH MATA PADA YANG LEBIH MURAH

Assalamualaikum & Salam Sejahtera;

Jarang-jarang saya bercerita tentang SILVER, walaupun saya dah sudah mula menyimpannya sejak tahun lepas.. ini kerana, di kalangan masyarakat Melayu kita, silver jarang mendapat tempat di hati sesiapa pun... mungkin kerana harganya yang jauh lebih murah berbanding gold... maka, ia sekadar di pandang sebelah mata sahaja...


Walaupun demikian, hasil pemerhatian dan kajian saya sepanjang 1 tahun ini... saya perhatikan silver mempunyai potensi yang sangat besar. Jika tidak, masakan Public Fine Gold International Sdn Bhd melancarkan jualan silver bar sekitar Feb 2010 yang lepas.

Setelah memikirkan sehabisnya, saya cuba membeli sedkit silver bar sebagai percubaan.

Saya telah memiliki ketulan2 silver seperti di bawah, sahabat bila lagi?




Artikel yang diperoleh dari http://www.kitco.com/reports/KitcoNews20110328AS_silver.html ini menceritakannya...

-------------------------------------------------------------------------------------

Industrial Use Of Silver Forecast To Rise To 665.9 Million Ounces In 2015

28 March 2011, 12:18 p.m.
By Kitco News
http://www.kitco.com/


(Kitco News) -The amount of silver used for industrial purposes is forecast to rise to 665.9 million troy ounces by 2015, which would be a 36% increase from the 487 million used in 2010, according to a report from the Silver Institute released Monday.

The report, The Future of Silver Industrial Demand, was produced on behalf of the Silver Institute by the precious metals consultancy GFMS Ltd. Industrial use of silver accounts the largest share of annual fabrication demand, the Silver Institute said.

The “base case” forecast from GFMS is predicated on what the consultancy sees as the most likely outcome for the global economy, the consultancy said.

“The report demonstrates how buoyant silver industrial demand is, not only because of the lack of substitution, but also because of the wide range of established and growing new uses that make up industrial demand,” said Michael DiRienzo, executive director of the Silver Institute. “This report maintains that we expect to see robust gains in industrial silver demand over the next five years, further emphasizing silver’s essential role in industry.”

The report identifies 11 still-new applications for silver, ranging from food packaging to radio identification tags to auto catalysts, which collectively could exceed 40 million ounces of industrial demand by 2015, said the Silver Institute.

The report also said that stronger silver industrial demand in the U.S. and Asia will be a key factor driving growth through 2015, with healthy developing-country demand especially in markets such as China and India.

Much of the forecast growth will come from established applications, such as silver’s use in electrical contacts and in the photo-voltaic market, the report said. The “technical proficiency of silver” limits the ability to switch in favor of lower-cost alternatives, making the metal largely price inelastic, the Silver Institute said.

The report recounted steady growth in industrial demand for silver for two decades now, interrupted only briefly by financial-market weakness in 2001 and 2008. Back in 1990, this demand stood at 273 million ounces, meaning it has already grown by 78% to 2010.

“Although it is important not to overlook the contribution from ‘new’ industrial uses of silver, it is also apparent that much of the growth in the global total will be driven by stronger demand for a number of established uses…,” the report said.

In particular, the GFMS report cited “electrical contacts,” such as in automobiles. This use has risen both due to an increasing number of cars around the world, as well as expanding end uses for contacts, from controlling windshield wipers and seat adjustments to managing navigation systems. The report also cited development of the photo voltaic industry, such as solar energy.

PV use of the white metal was developed over two decades ago, but until recently, silver offtake remained slight, the report said.

“The market for PVs then changed dramatically, as growing environmental concerns increasingly focused on generating power from fossil-free sources,” said the report. Such silver offtake soared from around 3 million ounces in 2004 to around 50 million ounces in 2010, said the report. “Further robust growth is also forecast for the PV industry, with silver demand in 2015 expected to more than double the already elevated total for 2010,” the report from GFMS said.



By Allen Sykora of Kitco News; asykora@kitco.com

-------------------------------------------------------------------------------------

Jika dilihat dari rekod, simpanan silver pasti tidak mengecewakan. Jom tengok rekod kenaikan harga silver selama setahun.




WOWWW!!!... kenaikan harga dari USD17/os kepada USD37/oz (117.65%) dalam tempoh 12 bulan sahaja :)



SIlver bar 250g & Gold bar 250g

Jika dilihat dari mata kasar, nyata sekali gold bar kelihatan lebih menyerlah berbanding dengan silver bar... TAPI AWAS, jangan sesekali kita pandang rendah dengan komoditi yang dikatakan "future gold" ini....


Gold sangat sesuai sebagai simpanan jangka panjang (melebihi setahun). Gold juga bertindak sebagai pelindung aset & kekayaan... gold sangat senang di'cair'kan dalam pasaran...

Silver sangat sesuai sebagai simpanan jangka pendek... dalam setahun, sahabat sudah mampu lihat kenaikan harganya berbanding dengan gold... tetapi, silver agak sukar di'cair'kan di pasaran.


Oleh itu, belilah dari syarikat yang menawarkan perkhidmatan JAMINAN BELIAN BALIK, seperti Public Gold.


Sahabat faham maksud saya? Apalagi... JOM SIMPAN SILVER!

Berminat untuk dapatkan Silver Bar 250g, 500g atau 1kg? Jangan segan silu, hubungi saya 012-5353121 (Dilla) untuk lock harga... sila lihat CARA BELI pada bar di atas.