Dec 17, 2010

KENAPA SAYA PILIH EMAS PUBLIC GOLD (PG)?

KENAPA SAYA PILIH EMAS PUBLIC GOLD (PG)?

Ada yang bertanya, KENAPA SAYA PILIH EMAS PUBLIC GOLD (PG), sedangkan terdapat banyak LAGI produk-produk emas lain di pasaran; seperti jongkong Pamp Suisse, syiling Kijang Emas, syiling Bunga Raya, dinar GCP, dinar Muslim, dinar Kerajaan Negeri Kelantan dan lain-lain.

ANTARA SEBAB-SEBABNYA IALAH :

1.Emas PG adalah emas yang betul-betul tulen dan disahkan oleh assayer bebas yang bertauliah oleh Bank Negara Malaysia - link

2.Mempunyai sijil ketulenan emas yang disertakan semasa pembelian emas dan disahkan oleh assayer yang bertauliah - contoh link

3.Mudah diperolehi dan stok sentiasa ada setiap masa

4.Boleh tempah dan beli emas 24 jam sehari dan 7 kali seminggu serta di mana-mana sahaja dalam pelbagai item yang ditawarkan - link

5.Harga emas PG jauh lebih rendah daripada harga-harga emas lain di Malaysia - link

6.Syarikat pengeluar emas pertama di Malaysia yang mendapat pengiktirafan The Malaysia Book of Records - link 1, link 2

7.Mendapat kebenaran khas oleh Bank Negara Malaysia - link

8.PG membeli balik semua jenis emas PG menggunakan harga WE BUY link

9.PG membeli balik semua jenis emas PG sama ada kemek, bengkok, calar dan sebagainya selagi tidak hilang nilai timbangan emas tersebut

10.PG membeli balik semua jenis emas PG yang telah kehilangan Certificate of Authenticity

11.Perbezaan harga belian emas dan harga jualan emas yang paling rendah di Malaysia - link

12.Boleh memilik emas fizikal (bukan SKIM CEPAT JATUH MISKIN)










13.Cantik dan boleh dijadikan hadiah dan barangan hantaran perkahwinan






14.PG mempunyai reputasi yang terbaik di Malaysia

1.Public Gold on Sinar Harian Timur - (22 Oktober 2010)


2.Public Gold on Harian Metro - link (21 Oktober 2010)



3.Public Gold on Berita Harian - (30 September 2010)



4.Public Gold on Harian Metro - (23 September 2010)


5.Public Gold on APEA 2010 (2) - link
6.Public Gold on APEA 2010 (1)- link
7.Public Gold on KOSMO - link (27 Julai 2010)
8.Public Gold on Harian Metro (Pelancaran Public Jewellery) - link
9.Public Gold on Harian Metro (Seminar Emas) - link
10.Public Gold on TV1 News - link
11.Public Gold on TV2 News - link
12.Public Gold on Astro Awani - link
13.Public Gold on TV3 - Rancangan Bijak Wang - Pelaburan Emas - link
14.Public Gold at Highway Billboard - link
15.Public Gold on BIZ MALAYSIA - link
16.Public Gold on AC Di Sini - link
17.Public Gold on Utusan Malaysia - link
18.Public Gold on Nan Yang Siang Pau - link
19.Public Gold on CheDet Blog - link, link
20.Public Gold on Tok Guru Blog - link
21.ETC - link

15.PG banyak memenangi anugerah - link 1, link 2

16.Emas PG mempunyai pembeli dan peminat paling ramai di Malaysia - contoh link

17.PG mempunyai DEALER / MASTER DEALER paling ramai di Malaysia termasuklah kami :-)
Jika tuan/puan berminat untuk bergelar DEALER , modal permulaan yang diperlukan cumalah pembelian apa-apa produk Public Gold sama ada GOLDBAR, DINAR, SILVERBAR atau JEWELLERY (boleh campur) dengan nilai minimum RM20,000 ke atas.
Tuan/puan boleh hubungi kami untuk lock harga (booking pada harga yang tuan/puan minat, sila lihat jadual harga di laman web), seterusnya tuan/puan akan di guide untuk terus berurusan dengan syarikat Public Gold bagi tujuan pembayaran dan pengambilan produk.
SANGAT MUDAH / CEPAT / TELUS / RINGKAS / MURAH --->>> tuan/puan akan bergelar DEALER dan boleh memulakan perniagaan emas.

*** page ini dipetik dan diedit dari blog2 dealer Public Gold seluruh Malaysia... masih ada link yang belum disambung & gambar2 yang belum diupload... banyak sangat... harap bersabar ye ***

[Special thanks to admin Emas Kini, Tokey Emas, PWM, Jutawan Emas]

Dec 9, 2010

JADUAL SEMINAR PUBLIC GOLD - DIS 2010

Dari hari ke hari, Public Gold semakin dikenali. Setiap seminar yang dijalankan pasti "full house".

Harga emas pun dah mula mendaki dengan laju. Tahun depan dijangka USD1700-USD2000/oz!!! Cukup tinggi.

Saya sudah mulakannya. Anda bila lagi?

Jika anda masih ragu-ragu, saya ingin menjemput anda ke seminar PERCUMA kami sepanjang Disember 2010 ini di seluruh Malaysia.

Sila lihat jadual dibawah ini.



(sila klik pada jadual untuk paparan yang lebih besar)

~~~ Perkongsian info dari Bijak Emas... Thanx :-) ~~~

Nov 26, 2010

BUKAN MLM, BUKAN SKIM CEPAT KAYA !!!

Hampir setahun melibatkan diri sebagai Authorised Dealer to Public Gold Fine International (PGFI), saya seringkali dihujani oleh pertanyaan-pertanyaan yang menjurus kepada seolah-olah kami menawarkan peluang pelaburan skim cepat kaya atau kami adalah syarikat MLM yang mengaut keuntungan melalui sistem downline.

KENAPA?

Ini kerana mentaliti kebanyakan masyarakat kita, apabila disuakan dengan peluang pelaburan selain daripada ASB, Unit Trust, Fixed Deposit dan produk-produk perbankan yang lain, maka perkara pertama yang terlintas di fikiran mereka adalah
join syarikat Skim Cepat Kaya atau join syarikat MLM!!
Ya, betul. Kita perlu sentiasa berhati-hati.
Ini kerana penipuan berkaitan Skim Cepat Kaya telah tersebar luas di dada-dada akhbar.

Lantas soalan seterusnya ialah,

"Dah dapat kelulusan Bank Negara Malaysia (BNM) ke?",

"Berapa pulangan sebulan?"

Di sini saya ingin menegaskan bahawa;
" Ya, Perniagaan emas PG mendapat kelulusan BNM"
" Kami tidak menjanjikan apa-apa pulangan bulanan, semuanya bergantung kepada naik-turun harga komoditi emas dan perak semasa. Harga yang diupdate setiap 20 minit boleh disemak di laman web"


Ini kerana, peluang pelaburan yang kami tawarkan adalah melalui cara:


"Membeli Emas & Perak Berbentuk Fizikal"
(sama ada dalam bentuk Coin, Dinar, Barang Kemas & Jongkong)

Gambar : Produk-produk Public Gold beserta Certificate of Autenticity


Siver bar 1kg ~ juga terdapat dalam bar 500g dan 250g


Public Jewellery ~ sila klik






PULANGANNYA?

Anda akan nikmati pulangannya apabila berlaku kenaikan harga komoditi Emas & Perak. Perkara ini telah direkodkan pada graf-graf di bawah
(sumber rujukan : kitco.com dan kitcosilver.com).
Anggaran pulangannya ialah sekitar 20-35% setahun.


Graf : Kenaikan harga emas dalam masa 10 tahun (Nov 2000 ~ Nov 2010)



Graf : Kenaikan harga perak dalam tempoh 1 tahun (Nov 2009 ~ Nov 2010)


Tetapi dengan cara dan teknik yang betul, anda akan dapat memaksimumkan pulangan ini sehingga mencapai 50-60% bahkan 100% setahun!!

Benar!!
Apa yang perlu anda ketahui ialah "Bagaimana Caranya Untuk Mengurus Emas Fizikal Yang Dibeli", agar ianya mampu memberikan pulangan yang maksimum selain melindungi nilai harta, aset dan meminimumkan risiko pelaburan / perniagaan anda!!



Notis Amaran Dari Public Gold

Surat Kebenaran dari Bank Negara Malaysia




Keratan Akhbar :

Public Fine Gold International tawar pelaburan emas yang diluluskan oleh Bank Negara Malaysia




Keratan Akhbar : Pelaburan barang kemas ~ Public Jewellery




The Malaysia Book of Records :

First Locally-Manufactured Certified Gold Bullion Bar





Keratan Akhbar : Emas sebagai simpanan dan pelaburan



Keratan Akhbar : Ramalan kenaikan harga emas oleh Pengarah Urusan Habib Jewels




Gambar : Tun Mahathir & PG staffs




Thank You Tun Mahathir





Dipetik dan diedit dari blog Pelabur Jutawan... terima kasih :-)

Nov 9, 2010

BELI EMAS TIDAK AKAN MEMBUATKAN ANDA JATUH MISKIN

Assalamualaikum & Salam Sejahtera;

Membaca coretan 'guru' saya dalam bidang simpan-menyimpan emas ini (beliau saya namakan guru, kerana bermulanya dengan 'ter'baca weblog beliaulah sekitar Nov ~ Dis 2009, saya sedar betapa peri pentingnya menyimpan emas); ada betulnya kata-kata beliau.

Coretan beliau kali ini:
" Menyimpan atau berniaga emas tidak akan membuatkan seseorang itu kaya serta-merta, tetapi ianya tidak sekali-kali akan menjadikan kita semakin miskin"

Bermula dari Disember 2009, saya mula berjinak-jinak mengenali kepentingan menyimpan emas (bar & coin) dan mula menyimpannya sedikit demi sedikit.
Sekarang saya telah mula rasai 'aura'nya.

[Terima kasih En Sabri Ahmad]

~.~.~ jom tengok graf ~.~.~


SEJARAH KENAIKAN HARGA EMAS SELAMA 10 TAHUN (2000 ~ 2010)




KENAIKAN HARGA EMAS DALAM TEMPOH 5 TAHUN (2005 ~ 2010)




KENAIKAN HARGA EMAS YANG MENDADAK (JULAI 2010 ~ OKT 2010)
~ sehinggakan Public Gold terpaksa membuat sistem menunggu untuk mengambil stok gold





SELEPAS INI???




Graf di atas :

Hari ini (09/11/2010) harga emas ialah USD 1413/oz dan di jangka akan terus melonjak naik lagi dan lagi dan lagi. Kepada yang belum memiliki emas dan berhasrat nak mula menyimpan emas, silalah hubungi saya.
[pesanan untuk kawan-kawan : Simpan lah emas walau 1 dinar]


TUNGGU DAN LIHAT...

ada kemungkinan besar, kenaikan harga sehingga USD 1500/oz (atau lebih kurang RM200/gram) akan dapat dicapai sebelum berakhirnya 2010... sama-samalah kita tunggu

pesanan utk diri sendiri:
sambil menunggu tu, tambah-tambahlah emas yang ada :-) nanti menyesal pulak

sebab...
(i) harga makin mahal
(ii) terpaksa tunggu lama untuk dapat goldbar, goldcoin atau dinar










Oct 31, 2010

KENAPA KITA MESTI SIMPAN EMAS DAN PERAK, BUKAN DUIT KERTAS???

KENAPA KITA MESTI SIMPAN EMAS, BUKAN DUIT KERTAS?

Article by : Tokey Dinar



Salam bahagia saya tujukan pada TUAN/PUAN semua.. tujuan saya menulis nota ini untuk membincangkan secara ringkas dan berdiskusi dengan anda semua mengapa perlunya kita menyimpan emas dan bukan wang kertas... Harapan saya sedikt sebanyak ia akan membuka mata dan minda kita semua DAN selepas ini terpulang kepada kita untuk terus menyimpan wang kertas mahupun emas.



1. WANG KERTAS

-Secara ringkasnya seperti yg kita ketahui nilai wang kertas saban hari semakin susut nilainya. mengapa ia terjadi? ini disebabkan apabila kos sara hidup meningkat kuasa membeli kita menjadi lemah. Apa yg menyebabkan kos sara hidup meningkat dan kuasa membeli menjadi lemah?? Secara umumnya apabila permintaan melebihi tawaran harga akan meningkat. Nilai wang kertas pula akan menjadi lemah kerana permintaan yang semakin tinggi.



sebagai contoh apabila kerajaan membina PROJEK-PROJEK MEGA.. maka di situ akan berlaku permintaan yang tinggi. Ini kerana kita memerlukan kepelbagaian keperluan untuk menjayakan sesuatu projek CONTOHNYA BANGUNAN 100 TINGKAT. untuk membeli segala keperluan itu sudah pastinya memerlukan wang kertas yang banyak. Secara tidak langsung ini menyebabkan kos sara hidup akan turut meningkat. Walaupun kita mengandaikan sesuatu boleh dilakukan bagi mengekang drpd kos sara hidup terus meningkat tetapi secara realiti ini tidak akan berlaku sebagaimana kita tidak mampu mengawal kenaikan harga barang.



Apa yang boleh kita lakukan untuk mengurangkan kos sara hidup dan meningkat kan nilai wang kertas kita?? JAWAPANNYA HANYA DENGAN KITA MENUKARKAN SIMPANAN WANG KERTAS KITA KEPADA EMAS DAN PERAK.



Cuba anda bayangkan bagaimana kerajaan mampu membina dan menjalankan projek2 mega untuk membangunkan negara.. daripada mana sumber kewangannya?? Ya betul sudah tentu daripada duit rakyat, duit cukai yg dibayar Dan yg utama adalah Duit daripada pelaburan rakyat @ pelabur asing yg di bawa masuk. Semua ini memerlukan investor atau pelaburx2 yg melambakkan duit mereka kepada saham2, sekuriti dan bond kerajaan.



Sebenarnya semua ini masih terkawal jika kerajaan tidak terlalu ekstrem untuk membangunkan negara dengan berkadaran setanding dgn ekonomi rakyat keseluruhan. Kita mengandaikan mrka akan membantu rakyat yg kesusahan ttpi hakikatnya keadaan itu hanya menguntungkan pihak yg ada dan mempunyai kepentingan. Dengan istilah ringkasnya yg kaya akan terus kaya. Yang tertinggal akan terus ketinggalan. Yang dibantu hanya sekadar "batuk di tangga" bgi lunak dibicarakan dan dipratontonkan.



Sekarang saya sudah perjelaskan secara ringkas kepada tuan/puan semua bagaimana duit yg kita simpan di dalam ASB amnya akhirnya menjadi senjata makan tuan kerana tempias kos sara hidup yang meningkat disebabkan dimanupulasikan oleh kerajaan untuk membangunkan negara secara ekstrem.



FAEDAH MENYIMPAN EMAS



Apabila kita menukarkan simpanan wang kertas kepada emas nilai wang kertas kita akan bertambah. Ini kerana wang kertas menjadi kurang permintaan.Apabila permintaan terhadap wang kertas berkurangan maka nilainya akan semakin tinggi. Harga emas pula akan meningkat kerana permintaan yg semakin tinggi. Mengapa emas tidak turun nilainya seperti wang kertas?? Ini kerana emas tidak boleh dimanupulasi, dicetak sesuka hati dan sumber alam yang tidak boleh diperbaharui. Emas adalah suatu ciptaan Allah yang sgt unik, cantik dan tahan lasak hingga ke akhir zaman.



Secara AMnya apabila simpanan emas melebihi daripada simpanan wang kertas kuasa membeli pengguna akan meningkat. Namun demikian ekonomi dan pembangunan negara akan menjadi perlahan. Ini disebabkan pengguna akan lebih bnyk menukarkan wang kertas untuk membeli emas dan barangan pula menjadi semakin murah disebabkan nilai mata wang yang meningkat. Harga barang sukar untuk dimanupulasikan. Kerajaan pula tidak dpt membina PROJEK-PROJEK MEGA secara eksterim kerana kekurangan Dana daripada Pelabur meyebabkan permintaan pasaran kurang. Apabila permintaan kurang, pasaran akan berlebihan menjadikan harga lebih kompetitif dan murah. BUKAN KAH SEMUA INI MENGUNTUNGKAN KITA SEMUA sebagai rakyat.



Sebenarnya jika berlaku peningkatan KOS SARA HIDUP tidak perlulah kita menyalahkan kerajaan. KERANA kita sendiri yang memilih untuk hidup in HIGH LIVING COST. KERAJAAN hanya menjalankan tanggungjawabnya untuk membangunkan negara walaupun kesannya kos sara hidup akan meningkat. Jadi rakyat perlu berkorban dan bersedia mencari alternatif untuk surviving living supaya tidak bergantung kepada kerajaan lagi. Lebih2 lagi subsidi semua akan dihapuskan demi mengejar dan meningkatkan pembangunan dan kemajuan negara.Maksudnya kita sekrang berada dalam abad surivival living. Siapa pandai ambil peluang dia akan berada di atas dan hidup senang.



KESIMPULANNYA

Kita sebenarnya mampu utk MENGUBAH EKONOMI dan MEMBANTU mereka yang kurang berkemampuan dengan kita membeli emas bagi yang berkemampuan.Menukar segala bentuk simpanan wang kertas kepada emas fizikal. Semua ini kan memberi kesan yang besar jika kita semua melaksanakannya



Namun demikian jika kita rasakan itu bukan tanggungjawab kita untuk membantu mereka dan kita mampu, sanggup dan rela hidup dalam HIGH LIVING COST = HIGH INCOME MONEY. Maka teruskanlah melabur dalam wang kertas. Kerana itu bukan masalah kita. Yang penting diri kita bukan?? Namun bagi yang ada hati dan timbang rasa inilah caranya bagaimana kita dan membantu sesama kita. Bukan sekadar kita dpt memberi dan meningkatkan kuasa membeli kepada semua malah kita dapat lebih membersihkan hati kita dengan zakat emas yang dikeluarkan. Bayangkan berapa bnyk zakat emas yg akan dikeluarkan jika semua menyimpan emas dan emas pula harga sentiasa meningkat..insya'Allah masalah kemiskinan dapat di atasi. Semua akan hidup dalam selesa dan aman. Walaupun mungkin ekonomi dan pembangunan agak perlahan.



Dan 'Ingatlah DUIT KITA, HAK KITA DAN KUASA DI TANGAN KITA... BUATLAH PILIHAN KERANA ANDA YANG MENENTUKAN.



** NOTA INI BUKAN UNTUK PROVOKE KERAJAAN HANYA UNTUK MEMBUKA MATA DAN MINDA BAGI MEREKA YANG MAHU TERIMA.



SEKIAN TERIMA KASIH
-------------------------------------------------------------------------------------

Kredit to Tokey Dinar for this article :)

"KEEP GOLD, FOR MONEY"
~ Oct. 31, 2010 ~

Oct 10, 2010

TANDA AKHIR ZAMAN & KEWUJUDAN SISTEM E-DINAR
by Dinar Emas (Pengedar Syiling Sedunia)


(Ini adalah pesanan dari Seri Paduka Panji Hitam ~ Berkenaan Sistem e-Dinar yang sedang dibangunkan)


Assalamualaikum saudara semua...

Sekiranya kertas kerja anda berkenaan e-dinar di masa akan datang beroleh keberhasilannya,

ini pesanan penting kami,

jangan sesekali mentauliahkan mana-mana bank pun di Malaysia untuk menguruskannya walaupun Bank Islam sekali pun.



Bina 1 badan bebas yang asing yang berbeza dari sistem Bank yang sedia ada tetapi masih berada di dalam piawaian Bank Pusat Malaysia.Saya mengatakan begini kerana sistem digital yang bakal anda bangunkan,

kelak akan berakhir dengan kepupusan kerana Nabi Muhammad pernah pesan,



===================================

Abu Bakar Ibnu Abi Maryam melaporkan,

bahawa beliau mendengar Nabi Muhammad telah berkata:

"Akan tiba suatu zaman di mana tiada apa yang bernilai,

dan boleh digunakan oleh umat manusia.

Maka simpanlah dinar dan dirham (untuk digunakan)"

Hadis dari rekod Imam Ahmad Ibnu Hanbal.

===================================



Benda & jasad yang di"maya"kan adalah tidak bernilai.

Kami meletakkan sistem kewangan kepada 3 fasa utama sebelum kedatangan Al-Masih Mahdi.

Fasa 1: sistem duit kertas hari ini (sedang diambang kepupusan)

Fasa 2: sistem duit kertas pupus & sistem duit digital mengambil alih

Fasa 3: sistem duit logam kembali dipakai (Dinar & Dirham)



Nota:Kita sekarang berada di Fasa 1 sempadan terakhir sistem duit kertas,

anda boleh melihat pembuktiannya apabila setiap bulan nilai USD semakin jatuh tanpa dapat dihentikan lagi.

Sedangkan kerajaan Malaysia mengaburi rakyat kononnya,

Ringgit Malayisa bertambah kukuh berbanding Dolar Amerika,

ini salah ye...

Kita sedang menuju ke pintu Fasa 2: sistem duit digital,

anda boleh melihat bayang-bayangnya dengan kehadiran Visa, Master Card, Paypal, e-bay, Touch & Go,

dan teknologi terbaru sistem SMS (sms pun boleh bayar duit),

buktinya ???

(setiap minggu anda akan hantar RM1.00 kepada facebook di Israel)

dan tanpa kami sangka,

anda di MMU mengena tempias sistem duit digital ini,

dengan memasang impian untuk menjadikan sistem duit digital e-dinar menjadi realiti,

sedangkan ini tidak diajar oleh Nabi Muhammad,

untuk membuktikannya,

maka Fasa: 3 iaitu penggunaan bulat-bulat syiling Dirham & syiling Dinar itulah yang disarankan oleh Nabi Muhammad akan menggantikan sistem duit kertas & sistem duit digital yang sedang gagal pada zaman kita bernafas ini...

Kerana itulah,

dengan izin Allah,

Hadis Sahih ini diabadikan untuk dibaca oleh umat akhir zaman iaitu kita yang bijak-bijak yang sama bijak dengan Umat Nabi Sulaiman ini supaya kita dapat beringat & berfikir,

kenapa hadis di bawah ni diabadikan untuk renungan umat Muhammad di akhir zaman ye ?.



===================================

Abu Bakar Ibnu Abi Maryam melaporkan,

bahawa beliau mendengar Nabi Muhammad telah berkata:

"Akan tiba suatu zaman di mana tiada apa yang bernilai,

dan boleh digunakan oleh umat manusia.

Maka simpanlah dinar dan dirham (untuk digunakan)"

Hadis dari rekod Imam Ahmad Ibnu Hanbal.

===================================



Tasik galilee di Palestin sedang mengering mengikut Sunnatullah (hukum alam)

iaitu ekosistem alam sekitar & dalam masa tak sampai 40 tahun sahaja lagi tasik air tawar ini akan kering dengan "genap",

kekeringan tasik Galilee yang pernah disebut sendiri oleh Nabi Muhammad & pernah juga disebut oleh Al-Masih Dajjal 1400 tahun dahulu

adalah tips penting pendedahan besar iaitu dengan keringnya Tasik Air Tawar di Bukit Golan itu,

maka Al-Masih Dajjal akan mezahirkan jasad fizikalnya,

dan ketika itu barulah misi Al-Masih Mahdi menuju ke arah barat dari arah timur akan bermula,

tahukah anda baginda di tengah-tengah kita sekarang ?

Apa kaitanya pulak ye dengan sistem e-dinar ???

Kaitannya ialah sekiranya ditakdirkan sistem e-dinar ini berjaya dilaksanakan

& kekal pula digunakan sebagai sistem pembayaran,

apakah anda fikir Al-Masih Isa & Al-Masih Mahdi sendiri akan meredhoi sistem ini yang anda berhempas pulas usahakan itu ?

Sudah pasti hati yang bersih akan mengenalpasti sistem ni masih mempunyai bayang-bayang sistem elektronik Yahudi

yang sedang berpusat ke Tel Aviv kesan dari sistem Dajjal yang sekarang ini kuat dipengaruhi oleh Zionis kan?






Teori mengatakan emas akan kering sekiranya ingin menjadikan emas sebagai syiling supaya dimiliki oleh semua manusia di dunia adalah 1 teori yang amat salah lagi jelek.

Teori ini diwujudkan supaya umat manusia tak menjadikan emas sebagai logam matawang.

Terkadang sedih kami melihat orang yang kononnya memperjuangkan penggunaan logam emas sebagai matawang,

tapi percaya pulak yang emas kononnya bakal habis kalau benar2 diterokai,

hello kawan2...

sampai hati ye kawan2 melukakan perasaan ALLAH ?

bumi ini kaya dengan emas tinggal lagi anda tak mencarinya betul2...

sedangkan Allah pula Maha Kaya lagi Maha Kurnia...

bahaya Oooo sesiapa claim yang emas akan habis digunakan kalau dijadikan syiling matawang untuk digunakan penduduk dunia yang berbillion2 ni ???



tak mungkin...

Kun faya kun....

kalau Allah nak jadikan pasir di tepi pantai menjadi emas dengan hanya berkat kalimah Al-Fatihah aje,

maka jadiklah emas dari pasir pantai,

kalau didatangkan 700 lori pasir untuk angkut pasir tepi pantai yang sebenarnya telah berubah jadi emas,

maka kalau Allah buktikan depan mata manusia & jin ianya takkan habis macamana ???

keimanan anda bermain di sini...

ini belum saya ceritakan bagaimana kunyit kat dapur itu,

anda boleh tukarkannya menjadi emas dengan kalimah suci ayat Al-Quran !!!



Untuk pengetahuan semua...

Isi perut bumi adalah menjadi rahsia Allah tentang bilangannya,

termasuklah gas & petroleum.

Apakan lagi yang bakal digunakan isi2 dunia ini oleh manusia hatta jin sekalipun.

Kalau benarlah emas akan habis dicedok dari bumi akibat ingin membuat syiling untuk penduduk bumi pakai,

nampaknya tak perlulah Nabi Muhammad melepaskan kata-kata berikut:



===================================

Abu Bakar Ibnu Abi Maryam melaporkan,

bahawa beliau mendengar Nabi Muhammad telah berkata:

"Akan tiba suatu zaman di mana tiada apa yang bernilai,

dan boleh digunakan oleh umat manusia.

Maka simpanlah dinar dan dirham (untuk digunakan)"

Hadis dari rekod Imam Ahmad Ibnu Hanbal.

===================================



Usaha pihak anda di Universiti untuk mencipta sistem e-dinar sangat digalakkan.

Tapi sayang ianya 1 sistem yang tak kekal rupanya.

Kami amat menyokong usaha suci anda,

tapi kami yakin sekiranya anda seorang yang faham dengan arif kata2 Nabi Muhammad ini,

sudah tentu kita sebagai manusia yang sedang berada di "future" lagi moden ini,

amat paham,

bahawa...

hanya emas & perak dalam bentuk "fizikal" sahaja,

dibenarkan dijadikan matawang untuk urusan jual beli,

bukan sistem duit kertas dan sistem duit digital dijadikan matawang untuk urusan jual beli.

dan akhir sekali...

sistem maya (tidak boleh dijadikan alat) untuk urusniaga.



Sekiranya anda seorang yang benar2 "Islam",

sudah pasti anda faham,

Nabi Muhammad hanya meredhoi "barangan komoditi" untuk dijadikan matawang:

komoditi tersebut ialah:

- emas

- perak

- kurma

- bijirin

-dan (cari sendiri...)



Sungguhpun sistem e-dinar disokong di sebalik tabir dengan emas fizikal di dalam bank,

adakah bank tersebut benar2 tidak amalkan debu2 riba ?

walaupun kononnya bank itu adalah Bank yang mempunyai ciri2 syariah ?

Jawapannya ialah,

emas dan perak di planet bumi ini,

adalah cukup untuk dijadikan syiling matawang,

ini adalah jaminan Allah kerana bukankah Allah itu Maha Kaya...?

untuk memudahkan anda faham,

takkan lah pulak anda nak beli 1 bijik telor ayam pun kena pakai Dinar kan ???

sudah tentulah penggunaan syiling Dirham akan mengambil alih...

Dinar = transaksi jual beli yang besar2 (beli kuda, bayar upah gaji, dll lagi)

Dirham = transaksi jual beli yang kecik2 aje (macam beli epal, sayur, ikan, dll lagi)






Kami tidak memaksa anda percaya cakap kami,

kalau pun sistem e-dinar ini berjaya dilaksanakan,

apakah anda yakin 2 pemimpin akhir zaman itu akan meredhoinya ?

Semoga misi anda semuanya berjaya.

Harta dalam bentuk maya adalah bukan harta sebenar.

Harta sebenar adalah bersifat fizik dan boleh disentuh.

Sedangkan sistem digital memerlukan tenaga elektrik,

tetapi elektrik kian beransur2 hilang akibat fenomena angkasa,

Dalam banyak rekod2 hadis sahih,

tidak ada 1 rekod pun mencatatkan,

yang manusia akhir zaman berperang dengan gaya yang luar biasa.

Bukankah hampir semua teknologi hari ini hatta senjata pun memerlukan elektrik...?

Elektrik sedang memupuskan dirinya...

Samalah halnya dengan kewafatan ulamak2 dunia yang kita sayangi...

ulamak 1 per 1 meninggalkan kita semua sebagai salah 1 tanda2 akhir zaman,

banyak pemimpin hari ini dilantik jadi pemimpin tapi bukan dalam bidangnya,

begitu jugaklah elektrik....

dan begitu jugaklah sistem duit kertas & sistem duit digital (yang juga bakal pupus),

dan matawang yang kembali kekal di akhir zaman hanyalah perak & emas,

yang dibentukkan menjadi syiling yang anda semua hari inimenamakannya sebagai Dinar & Dirham.



Islam akan kembali menjadi asing,

seperti asingnya Islam masa mula2 Nabi Muhammad menyebarkannya

di tengah2 jutawan Arab yang bergaya di tengah2 tamadun Arab di Mekah,

begitulah halnya matawang Islam hari ini,

penggunaan Dinar & Dirham telah nampak asing di mata penduduk dunia,

sedangkan tahukah anda,

itulah matawang umat manusia,

di mana-mana tamadun pun...

Dan tamadun Melayu yang kehilangan pyramid besarnya di bawah Lautan Cina Selatan,

adalah Melayu ini antara bangsa2 di dunia,

yang mempunyai rakyat yang suka berdagang menggunakan emas,

kerana itulah Semenanjung tanah Melayu dikenali dunia dengan pelbagai nama:

- The Golden Chersones

- Survanabumi

- Semenanjung Emas

- Seri Berjaya (Srivijaya)

- Zabaj



Anda mahu teruskan misi e-dinar...

Tahinah...

Bagus sebenarnya tapi tu lah...

bacalah balik statement kat atas ni ye...



===================

Long Live Mahdi & Isa...

Black Flag From the East

.===================



"Fellowship of the rings" (bergabungnya bangsa barat dengan bangsa Melayu)

"The Two Towers" (the 2nd twin tower will be here in KLCC)

"The Return Of The King" (when Mahdi comes, guided by Isa alaihisalam)

--->The Lord of The Rings<---

www.dinar-emas.com/vatican.html



Yang Ikhlas,

Seri Paduka Tengku A.S.

Wassalam.

Jul 29, 2010

Simpan 10 Dinar Untuk Menunaikan Haji Tahun 2015

SIMPAN 10 DINAR UNTUK MENUNAIKAN HAJI TAHUN 2015




Mengerjakan haji merupakan salah satu daripada Rukun Islam yang lima. Setiap orang Islam yang mempunyai kemampuan, diwajibkan mengerjakan haji sekali seumur hidup. Firman Allah Taala :

“Menjadi suatu kewajipan ke atas setiap manusia (orang-orang mukmin) pergi mengerjakan haji ke Baitullah, iaitu bagi mereka yang mempunyai kemampuan. Barangsiapa yang kufur (ingkar), maka ketahuilah bahawa sesungguhnya Allah Maha Kaya (tidak memerlukan sesuatu pun) daripada pihak lain (alam).”




Setiap tahun kos menunaikan haji dalam bentuk Dinar Emas turun.

MENGAPA?

KERANA NILAI EMAS SENTIASA NAIK!






KOS HAJI DAN KEPINGAN DINAR YANG DIPERLUKAN:-

Tahun 2002:-
1 Dinar = RM140
Kos Haji = 65 keping(ikut jadual) X RM140
Jumlah = RM9100.00
Dinar yang diperlukan adalah 65 keping.


Tahun 2009:-
1 Dinar = RM502
Kos Haji = 18 keping (ikut jadual) X RM 502
Jumlah = RM9036.00
Dinar yang diperlukan adalah 18 keping.


“Kos Haji pada tahun 2002 hingga 2009 hampir sama tetapi jumlah Dinar yang diperlukan berkurangan!”


CARA PENGIRAAN:-

Pada tahun 2002 anda mempunyai 65 keping dan anda simpan hingga tahun 2009
Kos Haji pada tahun 2009 = RM9036.00

Jumlah keuntungan anda pada tahun 2009:-
RM32,669.00(nilai Dinar pada tahun 2009) – RM9036.00 (kos haji) = RM23633.00

Jumlah baki kepingan Dinar anda pada tahun 2009 :-
RM23,633.00 /RM504 = 47 keping.



KESIMPULAN:-

Kos untuk mengerjakan Haji hampir sama setiap tahun tetapi jumlah Dinar yang diperlukan menurun.

Ini kerana harga emas setiap tahun mempunyai peningkatan sebanyak:-
33.3-39% p.a


MAKSUDNYA ANDA MUNGKIN CUMA PERLUKAN 10 DINAR SAHAJA UNTUK MENUNAIKAN HAJI PADA TAHUN 2015.... FIKIR-FIKIRKAN LAH


Petikan dari :
http://bullion-and-dinar.blogspot.com/2010/07/simpan-dinar-untuk-menunaikan-haji.html

Apr 6, 2010

KEBAIKAN MENYIMPAN EMAS

Assalamualaikum, Salam Sejahtera & Salam 1 Malaysia kepada semua sahabat, rakan & taulan;

5 SEBAB UTAMA KENAPA KITA PERLU MEMILIKI/MENYIMPAN EMAS :
[sebab-sebab sampingan lain, banyak lagi...]



1) EMAS IALAH KEKAYAAN YANG SEBENAR

Emas menjadi pilihan manusia sebagai penyimpan kekayaan. Sejarah penggunaan emas sebagai wang boleh dilihat 6000 tahun yang lalu. Orang-orang Mesir telah menggunakan jongkong emas yang di cop nama firaun sebagai wang. Manusia memilih emas sebagai penyimpan kekayaan kerana:

1. Warna kuning keemasan yang sangat menarik dan tidak akan pudar selamanya.
2. Emas tidak boleh dibinasakan.
3. Tahan lasak.
4. Mudah dibahagikan kepada unit yang kecil tanpa menjejaskan nilainya.
5. Ia sukar diperoleh.

Pada zaman silam, emas digunakan sebagai simbol kekayaan. Sesiapa yang memiliki emas maka ia dianggap kaya. Jika kita memiliki banyak emas pada zaman ini. Kita juga dianggap kaya. Selain itu juga emas tidak boleh dibinasakan. Sesuatu benda yang menjadi penyimpan kekayaan mestilah mempunyai sifat tidak boleh dibinasakan. Sebab itu kereta, haiwan dan tumbuh-tumbuhan tidak boleh menjadi penyimpan kekayaan. Ini kerana di dalam jangka masa panjang kesemua benda tersebut akan binasa.Sesuatu benda yang boleh dibinasakan dengan mudah tidak boleh menjadi penyimpan kekayaan yang terunggul.

Emas sifatnya berbeza dengan benda lain.. ia tidak boleh dibinasakan. Emas akan tetap bernilai walaupun ianya patah, penyek, calar dan bengkok asalkan ianya emas ia tetap bernilai.


2) HARGA EMAS SENTIASA MENINGKAT DALAM JANGKA MASA PANJANG

Harga emas akan meningkat dalam jangka masa panjang. Cuba kita ingat kembali pernahkah datuk nenek ataupun emak kita sendiri yang pesan bahawa belilah emas sebab kalau beli emas kamu xkan rugi. Kita buat xendah pun sebab kita berjiwa muda.. kita lebih gemarkan membeli barangan untuk bergaya. Beli pakaian yang berjenama, kereta yang sporty, joli belanja awek dan sebagainya. Sebenarnya kita telah silap.. kita membuat pelaburan yang silap. Itu tidak akan menjadi aset kepada kita. Kita perlu membezakan antara aset dan liabiliti. Pengetahuan yang mendalam mengenai aset dan liabiliti, insyaAllah kita akan melalui financial freedom yang diidam-idamkan selama ini. Perbezaan antara aset dan liabiliti akan saya buat pada posting yang lain, panjang lebar jugak penerangannya. Di sini saya sertakan graf kenaikan harga emas sejak 10 tahun yang lepas.

Jadi jelaskan bahawa emas adalah salah satu pelaburan yang menguntungkan dalam jangka masa panjang. Beli emas simpan… bila terdesak nak pakai duit baru jual. Nanti kita akan terkejut bila nak jual balik sebab nilainya dah jauh lebih tinggi berbanding masa kita beli dulu.


3) NILAI WANG KERTAS SEMAKIN JATUH DALAM JANGKA MASA PANJANG

Wang kertas (fiat money) adalah duit yang tiada nilai pada asalnya. Ia hanya berharga RM0.10 sen untuk kos membuatnya. Tetapi yang membuatkan ianya bernilai adalah kerana ia telah dijamin oleh pihak pemerintah (dalam konteks Malaysia, ianya dijamin oleh Kerajaan Malaysia). Jika tidak ianya tiada nilai dan hanyalah kertas semata-mata.

Wang kertas akan susut nilainya dalam jangka masa panjang. Ia adalah disebabkan wang kertas dikikis oleh kadar inflasi yang pada setiap tahun. Sebagai contoh, pada zaman persekolahan saya dahulu 18 tahun lepas 20 sen boleh membeli sepinggan nasi lemak. 10 sen boleh membeli segelas air sirap tetapi sekarang nasi lemak paling kurang berharga RM 1.50 (yang tiada lauk apa-apa kecuali sambal dan ¼ telur sahaja) dan air sirap pun berharga RM 1.00 segelas. Kadar susut nilai wang ringgit Malaysia hampir mencecah 700% selama 18 tahun.

Berbeza dengan nilai emas. Nilai emas hampir sama sejak zaman Rasulullah hinggalah sekarang. Pada zaman Nabi 1 Dinar (4.25g emas ketulenan 916) boleh membeli seekor kambing dan pada hari ini juga emas 1 Dinar boleh membeli seekor kambing (harga 1 dinar pada hari ini 1 Januari 2010 adalah lebih kurang RM 540).

4) ASET YANG TERUNGGUL

Salah satu keistimewaan emas ialah ia dianggap bernilai oleh seluruh umat manusia. Ia juga merupakan aset yang paling mudah ditukarkan kepada wang kertas. Tidak ada aset lain yang boleh menandingi kecairan emas. Ia bukan sahaja boleh dicairkan di Malaysia tetapi boleh dicairkan di seluruh dunia.

Orang kemboja datang ke Malaysia dengan membawa emas. Emas itu sangat senang untuk dicairkan berbanding dengan mata wangnya sendiri. Sekarang ni kita tengok orang Kemboja ramai yang dah kaya-kaya padahal masa datang dulu xde duit pun. Sebabnya emas yang dibawa tu boleh dicairkan diseluruh dunia. Boleh dapat duit balik untuk buat modal bisnes.


5) TIDAK BOLEH DIMANIPULASI

Salah satu keistimewaan emas ialah ia sukar diperoleh dan tidak boleh dicipta. Justeru itu ia tidak boleh dimanipulasikan. Kuantitinya tidak boleh ditambah dengan mudah. Ini menyebabkan emas sentiasa bernilai. Ini berbeza sekali dengan wang kertas. Ia boleh dicetak sesuka hati oleh pemerintah. Jika jumlah cetakan terlalu tinggi, maka nilainya akan menurun. Kenaikan harga barang yang menggila akan berlaku. Ia dipanggil hyperinflasi. Jika nilai wang kertas jatuh dengan teruk, wang kertas tersebut akan terus ditolak oleh rakyat. Sejarah telah membuktikan sistem wang kertas akan gagal. Terdapat banyak bukti kegagalan wang kertas di dalam sejarah tamadun manusia.

Di antara kisah kegagalan wang kertas yang pernah berlaku adalah:
1. Kerajaan Perancis –tahun 1715
2. Republik Weimer Jerman – 1922-1923
3. Hungary 1945-1946
4. Chile 1971-1981
5. Peru 1988-1991
6. Angola 1991 – 1999
7. Yugoslavia 1992-1995
8. Belarus 1994-2002
9. Kerajaan Mexico – pada tahun 1994
10. Kerajaan Argentina – pada tahun 2001
11. Zimbabwe 2000-2009

Jadi berdasarkan kepada fakta di atas jelaslah bahawa emas adalah salah satu pelaburan yang sangat menguntungkan. Terpulanglah kepada kita untuk meneroka khazanah alam yang sangat bernilai ini untuk kebaikan kita bersama.

Akhir kata peganglah sabda Nabi SAW :

“Akan tiba suatu zaman di mana tiada apa yang bernilai dan boleh digunakan oleh umat manusia. Maka simpanlah DINAR (EMAS) dan DIRHAM (PERAK)[untuk digunakan]” - Musnad Imam Ahmad Ibn Hanbal.

[Source : http://lygold.blogspot.com]

Feb 28, 2010

PUBLIC FINE GOLD INTERNATIONAL melangkah setapak lagi...


Assalamualaikum, Salam Sejahtera & Salam 1 Malaysia...


Aha... inilah yang ditunggu-tunggu oleh sahabat-sahabatku di luar sana...


Iye lah, siapa yang tak nak kan...

- beli barang kemas, tapi tak perlu bayar kos upahnya (workmanship)...

- pulak tu, beli ikut harga emas dunia semasa... (yang sentiasa diupdate setiap 20 minit)

- dah rasa bosan pakai design tu, rasa nak tukar design lain, syarikat ada jaminan belian balik... pun ikut harga emas dunia semasa (juga sentiasa diupdate setiap 20 minit)

- peluang untuk jadi agen... & mula meniaga emas

- banyak lagi, yg tak mampu nak cerita (:


So, nantikan Majlis Pelancaran PUBLIC JEWELLERY pada esok hari.


Tarikh : 28 Februari 2010


Venue : Dewan Sri Kemboja, Jalan Diplomatik 2, Presint 15, PUTRAJAYA


Time : 2.00 pm ~ 6.00 pm


Duta Produk : Diana Danielle
For more info; boleh contact saya : 012-5353121, fardila@ymail.com
[credit to : En. Sabri, EmasKini]


Feb 26, 2010

Pelaburan Emas Yang Betul vs Skim Pelaburan Emas Yang Salah




Assalamualaikum dan salam sejahtera.



Apa khabar sahabat, rakan & taulan sekalian? Saya doakan anda semua sihat, ceria dan bahagia hendaknya.







Kali ini saya akan bercerita berkenaan skim pelaburan emas yang dikatakan telah menipu sehingga RM25 juta. Saya juga akan berkongsi maklumat dengan anda semua bagaimana mengelakkan diri dari terjebak dengan skim-skim pelaburan emas. Selain itu saya akan terangkan bagaimana membuat pelaburan emas dengan cara yang paling betul, selamat dan menguntungkan.


Cerita "Skim Cepat Kaya" menggunakan emas.
Pada 8/2/2010 – 9/2/2010 Agensi Berita Nasional Malaysia (Bernama), surat khabar Utusan Malaysia dan Berita Harian telah melaporkan kejadian 60 pelabur kerugian sehingga RM25 juta akibat melabur di dalam skim pelaburan emas.
-Laporan Bernama berkenaan penipuan skim pelaburan emas.




Memang menyedihkan apabila membaca berita seumpama ini. Ini bukanlah kali pertama penipuan seperti ini berlaku. Kalau anda baca artikel2 yang terdahulu anda dapati dari tahun lepas lagi syarikat-syarikat yang menawarkan skim-skim pelaburan emas telah menipu atau diserbu oleh BNM. Ramai pelabur yang rugi.


Pelaburan emas sememangnya merupakan pelaburan yang sangat selamat dan menguntungkan.
Tetapi anda kena tahu cara membuat pelaburan emas yang betul. Kalau tersalah langkah, anda boleh terjebak di dalam skim pelaburan emas.


Pelaburan emas yang betul maka anda akan tersenyum sebab untung. Kalau masuk skim pelaburan emas alamatnyer pening kepala ler… Membuat pelaburan dengan cara menyertai skim-skim pelaburan emas adalah cara yang paling tak selamat, paling tak teguh dan sangat tidak meyakinkan. Tak boleh tidur lena lah jawabnya.


Kenapa orang masih memilih skim pelaburan emas?
Walaupun skim pelaburan emas telah menipu pelabur sejak Januari 2009, namun masih ramai yang masih terjebak dengan skim pelaburan emas.
Persoalannya mengapa?


Hasil kajian dan temubual saya dengan mangsa-mangsa skim pelaburan, jawapan mereka adalah:
1. Tamak – nak untung cepat2. Tiada pengetahuan mengenai pelaburan emas3. Mudah percaya kata-kata dan janji-janji manis penganjur skim.



Jadi, disini saya ingin memberikan panduan bagaimana mengelakkan skim-skim seperti ini.
1. Elakkan melabur di dalam skim yang menjanjikan pulangan tetap setiap bulan.


2. Elakkan melabur sekiranya harga emas yang dijual adalah terlalu tinggi (gunakan harga emas Public Gold http://www.publicgold.com.my/ sebagai benchmark)


3. Elakkan melabur sekiranya anda perlu serahkan balik emas anda kepada syarikat untuk didagangkan.


4. Elakkan melabur sekiranya emas itu perlu digadai dan wang hasil gadaian perlu diserahkan kepada syarikat


5. Elakkan melabur sekiranya sekiranya terdapat unsur-unsur bonus tajaan, bonus rekrut orang ataupun ala-ala MLM di dalam syarikat berkenaan.


6. Elakkan melabur sekiranya ada syarikat menerapkan unsur-unsur sentimen seperti keagamaan, bangsa etc. untuk menarik anda menyertai mereka.


7. Elakkan melabur jika anda perlu menyerahkan emas sekarang dan menunggu beberapa hari untuk mendapat semula duit anda (bagi kes jualan semula).


Bagaimanakah cara membuat pelaburan emas yang sebenar?


Pelaburan emas yang sebenar ialah dengan cara membeli emas-emas pelaburan samada jongkong, syiling atau akaun simpanan emas bank. Contohnya syiling Kijang Emas, syiling emas UOB Bank, jongkong emas Public Gold, dinar emas Public Gold dan dinar emas Kelantan.


Anda tak perlukan janji-janji pulangan setiap bulan.


Bila harga naik, anda boleh jual emas tersebut untuk mendapat keuntungan.


Jika anda mahir, anda boleh menggunakan teknik-teknik manipulasi emas yang betul.


Ini membolehkan anda menjana lebih banyak keuntungan daripada emas anda.
[kredit to : En. Syukor, Admin JutawanEmas]

PUBLIC GOLD


PUBLIC GOLD ~ emas 999

Dari kiri :

Gold Bar 20g, 50g, 100g





PUBLIC GOLD ~ emas 999

Dari kiri :

gold coin 50g (depan), gold coin 50g (belakang)



HARGA PUBLIC GOLD





PUBLIC DINAR














Dari kiri : 10 Dinar, 5 Dinar, 1 Dinar



Harga Public Dinar

Feb 18, 2010

Kenapa kita perlu memiliki/menyimpan emas?

Assalamualaikum, Salam Sejahtera & Salam 1 Malaysia kepada semua sahabat, rakan & taulan;

5 SEBAB UTAMA KENAPA KITA PERLU MEMILIKI/MENYIMPAN EMAS :
[sebab-sebab sampingan lain, banyak lagi...]



1) EMAS IALAH KEKAYAAN YANG SEBENAR

Emas menjadi pilihan manusia sebagai penyimpan kekayaan. Sejarah penggunaan emas sebagai wang boleh dilihat 6000 tahun yang lalu. Orang-orang Mesir telah menggunakan jongkong emas yang di cop nama firaun sebagai wang. Manusia memilih emas sebagai penyimpan kekayaan kerana:

1. Warna kuning keemasan yang sangat menarik dan tidak akan pudar selamanya.
2. Emas tidak boleh dibinasakan.
3. Tahan lasak.
4. Mudah dibahagikan kepada unit yang kecil tanpa menjejaskan nilainya.
5. Ia sukar diperoleh.

Pada zaman silam, emas digunakan sebagai simbol kekayaan. Sesiapa yang memiliki emas maka ia dianggap kaya. Jika kita memiliki banyak emas pada zaman ini. Kita juga dianggap kaya. Selain itu juga emas tidak boleh dibinasakan. Sesuatu benda yang menjadi penyimpan kekayaan mestilah mempunyai sifat tidak boleh dibinasakan. Sebab itu kereta, haiwan dan tumbuh-tumbuhan tidak boleh menjadi penyimpan kekayaan. Ini kerana di dalam jangka masa panjang kesemua benda tersebut akan binasa.Sesuatu benda yang boleh dibinasakan dengan mudah tidak boleh menjadi penyimpan kekayaan yang terunggul.

Emas sifatnya berbeza dengan benda lain.. ia tidak boleh dibinasakan. Emas akan tetap bernilai walaupun ianya patah, penyek, calar dan bengkok asalkan ianya emas ia tetap bernilai.


2) HARGA EMAS SENTIASA MENINGKAT DALAM JANGKA MASA PANJANG

Harga emas akan meningkat dalam jangka masa panjang. Cuba kita ingat kembali pernahkah datuk nenek ataupun emak kita sendiri yang pesan bahawa belilah emas sebab kalau beli emas kamu xkan rugi. Kita buat xendah pun sebab kita berjiwa muda.. kita lebih gemarkan membeli barangan untuk bergaya. Beli pakaian yang berjenama, kereta yang sporty, joli belanja awek dan sebagainya. Sebenarnya kita telah silap.. kita membuat pelaburan yang silap. Itu tidak akan menjadi aset kepada kita. Kita perlu membezakan antara aset dan liabiliti. Pengetahuan yang mendalam mengenai aset dan liabiliti, insyaAllah kita akan melalui financial freedom yang diidam-idamkan selama ini. Perbezaan antara aset dan liabiliti akan saya buat pada posting yang lain, panjang lebar jugak penerangannya. Di sini saya sertakan graf kenaikan harga emas sejak 10 tahun yang lepas.

Jadi jelaskan bahawa emas adalah salah satu pelaburan yang menguntungkan dalam jangka masa panjang. Beli emas simpan… bila terdesak nak pakai duit baru jual. Nanti kita akan terkejut bila nak jual balik sebab nilainya dah jauh lebih tinggi berbanding masa kita beli dulu.


3) NILAI WANG KERTAS SEMAKIN JATUH DALAM JANGKA MASA PANJANG

Wang kertas (fiat money) adalah duit yang tiada nilai pada asalnya. Ia hanya berharga RM0.10 sen untuk kos membuatnya. Tetapi yang membuatkan ianya bernilai adalah kerana ia telah dijamin oleh pihak pemerintah (dalam konteks Malaysia, ianya dijamin oleh Kerajaan Malaysia). Jika tidak ianya tiada nilai dan hanyalah kertas semata-mata.

Wang kertas akan susut nilainya dalam jangka masa panjang. Ia adalah disebabkan wang kertas dikikis oleh kadar inflasi yang pada setiap tahun. Sebagai contoh, pada zaman persekolahan saya dahulu 18 tahun lepas 20 sen boleh membeli sepinggan nasi lemak. 10 sen boleh membeli segelas air sirap tetapi sekarang nasi lemak paling kurang berharga RM 1.50 (yang tiada lauk apa-apa kecuali sambal dan ¼ telur sahaja) dan air sirap pun berharga RM 1.00 segelas. Kadar susut nilai wang ringgit Malaysia hampir mencecah 700% selama 18 tahun.

Berbeza dengan nilai emas. Nilai emas hampir sama sejak zaman Rasulullah hinggalah sekarang. Pada zaman Nabi 1 Dinar (4.25g emas ketulenan 916) boleh membeli seekor kambing dan pada hari ini juga emas 1 Dinar boleh membeli seekor kambing (harga 1 dinar pada hari ini 1 Januari 2010 adalah lebih kurang RM 540).

4) ASET YANG TERUNGGUL

Salah satu keistimewaan emas ialah ia dianggap bernilai oleh seluruh umat manusia. Ia juga merupakan aset yang paling mudah ditukarkan kepada wang kertas. Tidak ada aset lain yang boleh menandingi kecairan emas. Ia bukan sahaja boleh dicairkan di Malaysia tetapi boleh dicairkan di seluruh dunia.

Orang kemboja datang ke Malaysia dengan membawa emas. Emas itu sangat senang untuk dicairkan berbanding dengan mata wangnya sendiri. Sekarang ni kita tengok orang Kemboja ramai yang dah kaya-kaya padahal masa datang dulu xde duit pun. Sebabnya emas yang dibawa tu boleh dicairkan diseluruh dunia. Boleh dapat duit balik untuk buat modal bisnes.


5) TIDAK BOLEH DIMANIPULASI

Salah satu keistimewaan emas ialah ia sukar diperoleh dan tidak boleh dicipta. Justeru itu ia tidak boleh dimanipulasikan. Kuantitinya tidak boleh ditambah dengan mudah. Ini menyebabkan emas sentiasa bernilai. Ini berbeza sekali dengan wang kertas. Ia boleh dicetak sesuka hati oleh pemerintah. Jika jumlah cetakan terlalu tinggi, maka nilainya akan menurun. Kenaikan harga barang yang menggila akan berlaku. Ia dipanggil hyperinflasi. Jika nilai wang kertas jatuh dengan teruk, wang kertas tersebut akan terus ditolak oleh rakyat. Sejarah telah membuktikan sistem wang kertas akan gagal. Terdapat banyak bukti kegagalan wang kertas di dalam sejarah tamadun manusia.

Di antara kisah kegagalan wang kertas yang pernah berlaku adalah:
1. Kerajaan Perancis –tahun 1715
2. Republik Weimer Jerman – 1922-1923
3. Hungary 1945-1946
4. Chile 1971-1981
5. Peru 1988-1991
6. Angola 1991 – 1999
7. Yugoslavia 1992-1995
8. Belarus 1994-2002
9. Kerajaan Mexico – pada tahun 1994
10. Kerajaan Argentina – pada tahun 2001
11. Zimbabwe 2000-2009

Jadi berdasarkan kepada fakta di atas jelaslah bahawa emas adalah salah satu pelaburan yang sangat menguntungkan. Terpulanglah kepada kita untuk meneroka khazanah alam yang sangat bernilai ini untuk kebaikan kita bersama.

Akhir kata peganglah sabda Nabi SAW :

“Akan tiba suatu zaman di mana tiada apa yang bernilai dan boleh digunakan oleh umat manusia. Maka simpanlah DINAR (EMAS) dan DIRHAM (PERAK)[untuk digunakan]” - Musnad Imam Ahmad Ibn Hanbal.

[Source : http://lygold.blogspot.com & kredit kepada EmasKini]

Feb 6, 2010

Masa yang sesuai untuk beli emas

Sahabat sekelian;

Ketika artikel ini ditulis, harga emas sangat lah murah... rebut lah masa ini (kerana masa adalah emas) untuk memiliki emas untuk jaminan diri sendiri, keluarga & negara kita (negara yang kaya adalah negara yang menyimpan harta kekayaannya dalam bentuk logam berharga ini)...

Feb 1, 2010

Emas Jamin Masa Depan

Sila baca artikel ini untuk lebih memahami mengapa mebeli emas , menyimpan emas menjamin masa depan.Artikel ini bertajuk “Hutang, riba hukum-hakam pemodal”

Semua yang wujud dalam alam ini bergerak mengikut hukum alam. Manusia wujud melalui DNA. Bumi ini wujud kerana pertemuan, asakan dan pergumpalan pelbagai bentuk elemen kimia yang terpencar bersepah dalam udara hasil daripada Letupan Besar.

Seperti besi berani yang akan terus menghala medannya ke utara, begitu juga hukum hukum alam ini tidak berubah-ubah. Manusia yang memiliki akal akan mencari dan menemui hukum-hukum ini.

Penemuan hukum-hakam alam ini menjadikan asas kepada tamadun manusia. Hukum alam ini tidak akan beralih-alih. Hukum-hakam ini berkecuali, tidak memiliki nilai.

Nilai baik atau jahat lahir daripada akal manusia.

Madame Marie Curie menemui radium dan menemui cahaya X dalam uranium. Dia juga menemui hukum-hakam uranium. Ciri dan watak uranium tidak pernah berubah.

Apabila ditemui ciri dan hukum-hakam uranium, maka akal manusia jugalah yang cuba mengubah hukum-hakam ini sehingga melahirkan bom atom.

Kajian hukum-hakam algebra dan ilmu bintang oleh al-Khwarizmi di Baitul Hikmah, Baghdad di zaman Khalifah Al-Mamun berkembang hingga ke hari ini.

Hukum ilmu bintang ini berkecuali – hanya kuasa imperial Anglo-Amerika yang menggunakan hukum ini untuk kebejatan dengan meletakkan senjata di atas langit.

Kapitalisme juga bergerak mengikut hukum-hakam. Hukum pertama kapitalisme ialah: untuk mendapatkan keuntungan maksimum. Hukum ini tidak akan beralih-alih.

Sama ada kapitalis ini Majusi, Yahudi, Nasrani atau Islam – hukum kapitalis tetap sama.

Kapitalisme juga bergerak melalui hutang. Sistem kapitalisme akan runtuh jika hutang dan riba tidak wujud. Kepala jahat yang melahirkan hutang dan riba ini ialah bank.

Justeru kita wajib memahami bagaimana bank mula bergerak untuk mendapat keuntungan maksimum.

Sebelum kemunculan bank – di zaman kapitalisma kaum pedagang – emas adalah tukaran. Justeru, jika kita menyemak Sejarah Melayu, kita akan terbaca ufti yang dibayar kepada Raja Siam berbentuk Bunga Emas.

Kita juga terbaca perkataan perak sebagai wang. Jika melawat musium, kita akan akan dapat melihat mata wang lama Alam Melayu – emas dan perak.

Para saudagar yang berniaga akan mengupah tukang emas untuk membuat kepingan emas dan perak ini sebagai tukaran membeli-belah.

Saudagar akan meninggalkan emas dan perak untuk disimpan ke dalam peti besi tuan kedai. Kepingan emas dan perak ini dijaga rapi. Sebagai tandanya, tuan kedai akan menulis di atas kertas jumlah emas yang tersimpan.

Kertas ini cukup berharga. Sesekali si saudagar akan datang melihat emasnya yang tersimpan.

Tuan kedai emas melihat bahawa surat yang ditulisnya telah diyakini umum. Keyakinan ini datang kerana tuan kedai bukan hanya menyimpan untuk seorang saudagar tetapi berbelas-belas.

Jika ada si saudagar atau sesiapa yang datang untuk melihat emasnya, tuan kedai akan memperlihatkan emas-emas kepunyaan saudagar yang lain. Keyakinan bertambah.

Dari sini hukum kapitalisme bergerak lagi. Contohnya, tuan kedai menyimpan 100 keping emas yang dimiliki saudagar Buluh Kasap. Jika disimpan, maka nilainya tidak bertambah.

Justeru tuan kedai telah menulis 200 keping kertas untuk Buluh Kasap. Ertinya, ada seratus keping kertas lebih daripada 100 keping emas. Lebihan kertas ni menjadikan modal saudagar Buluh Kasap bertambah satu kali ganda.

Kertas yang ditulis oleh tuan kedai ini diuar-uarkan sama dengan nilai emas yang tersimpan dalam peti besi tuan kedai – inilah asal-usul duit kertas atau bank note.

Daripada pengalamannya, tuan kedai tahu bahawa para saudagar ini tidak semuanya akan datang serentak untuk melihat emas simpanan masing-masing. Justeru, dia boleh memutarbelitkan jumlah kepingan emas yang disimpan.

Hukum keuntungan maksimum sistem kapitalis bergerak lagi. Kali ini tuan kedai bukan lagi mengeluarkan kertas kepada si penyimpan emas sahaja tetapi telah berani menjual kertas ini kepada sesiapa sahaja yang sanggup membayar untuk digunakan sebagai modal.

Kertas yang dijual ini pastilah telah melebihi daripada jumlah emas yang tersimpan. Perkara ini tidak diketahui umum kerana tuan kedai menyimpan emasnya secara rashia – konon untuk menjaga kestabilan suasana perniagaan.

Tuan kedai emas menjadi kaya dengan menjual kertas kosong yang tidak berasaskan emas. Justeru inilah asal-usul bank dalam sistem kapitalisme. Amat jelas bank bermula dengan pembohongan.

Pembohongan ini menjadi kukuh kerana adanya keyakinan daripada orang ramai. Mereka yakin kerana melihat ramai saudagar telah menyimpan emas dengan tuan kedai.

Tuan kedai emas ini juga dilihat hebat di kalangan masyarakat kerana memiliki rumah besar, isteri gemuk, makanan sedap, ada babu dan pengawal peribadi.

Tuan kedai emas ini akhirnya menjadi pemilik bank. Gejala ini berlaku 500 tahun dahulu. Jika kita membaca karya Shakespeare, kita akan bertemu dengan si Mamat yang bernama Shylock tuan peminjam wang di kota Venice.

Shylock ini watak pemilik bank 500 tahun dahulu. Hari ini watak, hukum-hakam dan ciri-ciri seorang pemilik bank tidak pernah berubah. Hutang wajib dibayar. Jika tidak, daging seketul wajib diagihkan.

Hari ini, 500 tahun kemudian, asas hukum perbankan tidak pernah berubah tetapi cara pengendalian lebih tersusun.

Umum selalu bertanya dari mana datangnya wang. Jawabnya: yang mencetak wang ialah bank. Caranya tidak jauh bezanya daripada amalan tuan kedai emas dahulu.

Contoh: Ada sebuah bank bernama Bank Buluh Kasap yang memiliki modal sebanyak 100 ringgit. Bank ini mendapat pelanggan 10 orang yang menyimpan 100 ringgit seorang.

Ertinya bank ini ada 1100 ringgit. Bank ini kemudian memberi pinjaman kepada 10 pelanggan baru. Setiap pelanggan dipinjamkan 200 ringgit. Lihat silap mata!

Dari 100 ringgit modal asal, kini menjadi 2100 ringgit.

Bank ini sebenarnya tidak memberikan pinjaman duit tetapi kredit. Tidak ada duit bertukar tangan – ini duit atas angin. Tuan punya bank seperti tuan kedai emas tahu bahawa tidak semua pelanggan akan datang serentak untuk mengeluarkan duit simpanan.

Bank memungut bunga dan riba – yang dipanggil untung. Duit bunga ini akan terus dipusingkan untuk dipinjamkan lagi. Ertinya duit dalam sistem ekonomi kapitalis lahir daripada hutang dan bunga.

Beginilah yang telah dilakukan oleh semua bank. Inilah caranya bagaimana duit muncul dalam pasaran. Sistem bank dalam ekonomi kapitalis bergerak mengikut hukum ini.

Dalam masa yang sama, si peminjam diminta memberi cagaran – amalan ini untuk menjamin keuntungan kepada bank. Jika si pelanggan gagal membayar hutang, maka cagaran akan terlupus.

Harus difahami bahawa bank membuat duit bukan melalui cagaran. Bank membuat duit dengan memberi orang berhutang. Cagaran hanya mainan silap mata untuk melahirkan keyakinan.

Katakan pada hari Rabu minggu hadapan, semua pelanggan Bank Buluh Kasap ingin mengeluarkan duit – maka tertonggeng dan terkangkang Bank Buluh Kasap!

Tidak ada duit sebenarnya dalam bank itu. Yang berpusing-pusing hanya kertas. Tertongeng dan terkangkang inilah yang sedang kita hadapi semenjak September 2008.

Bank Northern Rock di Scotland tertonggeng apabila semua penyimpan datang beratur untuk meminta wang simpanan mereka – permulaan hilangnya keyakinan orang ramai terhadap bank.

Orang ramai tidak yakin bahawa duit mereka akan selamat. Apabila orang ramai hilang keyakinan, maka silap mata bank akan kantoi. Orang ramai akan berbondong-bondong datang untuk mengeluarkan duit mereka.

Bank yang pandai main silap mata kini tidak dapat melakukan apa-apa melainkan mengaku diri mereka bankrap – inilah yang sedang berlaku sekarang.

Selama 30 tahun yang lalu, pelbagai bentuk mainan silap mata telah dilakukan oleh bank. Pemilik-pemilik ban ini telah mempengaruhi para ahli politik untuk melupuskan pelbagai larangan dan rintangan.

Mereka memungut riba dan mengumpul harta. Dengan harta kekayaan yang terkumpul hasil daripada memakan riba, para pemilik bank telah memberi sumbangan kepada politikus.

Persekongkolan ini cukup intim. Para pemilik bank ini tidak pernah muncul di khalayak umum. Tetapi kepentingan mereka terjamin melalui para politikus yang akan bersuara menjaga kepentingan mereka.

Pada 2009, banyak bank telah muflis. Lalu timbul persoalan. Ke mana perginya duit-duit ini? Harta kekayaan tidak hilang, ia hanya bertukar tangan. Duit ringgit milik orang ramai yang tersimpan di bank telah dijadikan modal untuk membuat lebih banyak untung.

Keuntungan ini disimpan. Penyimpan duit di bank boleh jatuh muflis, bank boleh diistihar bankrup tetapi tuan empunya bank tidak pernah bankrup.

Ada pelangan akan kalah judi di Genting tetapi syarikat Lim Goh Tong sampai kiamat tidak akan bankrup – ini juga hukum sistem kapitalis. - Emaskini